Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Akkor fordul elő, ha egy megrepedt artériából a kiömlő vér az agyat védő agyhártya három rétege közé kerül (nem azonos az agyvérzéssel). Rendszerint egy megrepedt aneurizma okozza. Ha az aneurizmában a vérnyomás túlságosan megemelkedik, megrepeszti az érfalat, és a vér elönti a környező szövetállományt. Az agyhártya középső és külső rétege közé is kerülhet vér.

 

A koponyaűri vérzés tünetei:

Hírtelen fellépő, és rendkívül heves fejfájás. Egyesek hánynak is, vagy nyakmerevséget tapasztalnak. A beteget ezen tünetek jelentkezése esetén azonnal orvosi ellátásban kell részesíteni.

 

A koponyaűri vérzés kimutatása:

A koponyaűri vérzés diagnosztizálásához gerinccsapolást végeznek, amelynek során mintát vesznek az agygerincvelői folyadákból. A megrepedt ér helyének pontos megállapítására MR vizsgálatot, valamint érfestést végeznek.

A koponyaűri vérzés kezelése:

A kezelés során a cél a megrepedt aneurizma műtéti lefogása (klipszelése), valamint a környező véredényekben kialakuló, az agy oxigénellátását fenyegető érgörcsök megelőzése. Az aneurizmaműtétre rendszerint az idegsebészeten kerül sor.

A nimodipin nevű hatóanyag az érgörcsök megelőzésére szolgál. A kezelés a vérzést követő mintegy három héten át tart. Ennyi idő után már nem áll fenn az érgörcs kialakulásának kockázata.


A szócikkhez társított címkék:
agy , agyrázkódás , agyvérzés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!