Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: arthritis urica (artritisz urika)
 
Többnyire rohamokban jelentkező ízületi gyulladás, a purin anyagcsere-zavara miatt alakul ki.
 
A tüneteket a vér húgysavtartalmának Köszvényes lábnövekedése okozza. A húgysav egy bizonyos szint felett kicsapódik és kikristályosodik az ízületekben, ínhüvelyben, nyálkatömlőkben, és ott köszvényes rohamokat okoz.
Többnyire a férfiak betegednek meg. Hajlamosító tényezők az örökletesség, sok vörös hús, belsőség fogyasztása, mert ezek purinban gazdagok, emiatt a húgysavképződés is fokozott. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás és a cukorbetegség is súlyosbító tényező. Cukorbetegségben akut inzulinhiány esetén a szénhidrát-anyagcsere helyett a zsíranyagcsere felé tolódik el az egyensúly. Így nagy mennyiségű szerves sav kerül a vérkeringésbe, aminek következtében a vér kémhatása (pH-értéke) savanyú lesz, így a húgysav könnyebben kristályosodik ki.
 
Tünetek és panaszok:
A húgysavkristályok lerakódása erős fájdalmat okoz. Rendszerint a nagylábujj alapízülete érintett, főként éjszakai fájdalom jelentkezik. Az érintett ízület duzzadt, meleg tapintatú és vörös. A bőrfelszínhez közel ún. köszvényes csomók alakulnak ki. Leggyakrabban a kéz- és lábujjízületeken, valamint a fülporcon jelennek meg. Súlyosabb kórlefolyás esetén kísérheti láz, jelentkezhet hányinger, hányás.
 
Lefolyása:
Hosszú ideig tünetmentes lehet. Egyénenként különböző lefolyású, eltérő súlyosságú betegség. A rohamok kezelés nélkül napokig, vagy akár hetekig is tarthatnak. 
 
Diagnózis:
A klinikai tünetek, valamint vérvétel során mért emelkedett húgysavszint alapján.
 
Kezelése:
Elsődleges az akut roham kezelése, majd kiújulásának megelőzése. Köszvényes roham idején gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése szükséges, rohammentes időszakban pedig a vérben a húgysav szintjét csökkentő gyógyszerek alkalmazása javasolt. Az érintett ízületet nyugalomba kell helyezni, borogatással a fájdalom és a duzzanat enyhíthető. A beteg is sokat tehet a húgysavszint csökkentéséért, kevés hús fogyasztásával, a belsőségek kerülésével, az alkohol elhagyásával, a testsúly normalizálásával.
Kezelés nélkül a magas húgysavszint súlyos ízületi elváltozásokat és vesekőképződést okozhat.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!