Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Azokat a fájdalmakat nevezik krónikus fájdalomnak, amelyek egy betegség vagy sérülés lefolyása után legalább egy hónapig megmaradnak, és hosszú hónapokon, éveken keresztül vissza-visszatérnek.

 

Okai:

A krónikus fájdalmat gyakran tartós egészségkárosodás okozza, hátterében a leggyakrabban az ún. neuropátiás – az idegpályák nyomása, sérülése, a gerincvelő vagy az agy kóros folyamatai vagy működéscsökkenése okozta – fájdalmak állnak, illetve a daganatos betegségek állandó kísérő tünete. A krónikus fájdalom általában nem befolyásolja sem a pulzus- és légzésszámot, sem a vérnyomást, sem a pupillák kitágulását.

 

Tünetei:

Ezeknél tartósabb és állandóvá váló más tüneteket okoznak, így például depressziót, alvászavart, étvágytalanságot és testsúlycsökkenést, általános gyengeséget, csökkenő szexuális érdeklődést. A krónikus fájdalmakkal élőknél gyakran jelentkezik – az egyébként hatékony fájdalomcsillapítás ellenére – az ún. áttörő fájdalom, ami rövid ideig tart, de rendkívül intenzív fájdalomérzet.


A szócikkhez társított címkék:
fájdalom , krónikus
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!