Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

latin: bronchitis (bronhitisz)
A légcsövet és hörgőket borító nyálkahártya gyulladása.
 
Kialakulása:
A légcsőtől a tüdőig a hörgők mind kisebb átmérőjű „csövekre” oszlanak, majd a léghólyagocskákban végződnek. A gázcsere ezeknek a hólyagoknak a falán keresztül történik, a véráramban az elhasználódott magasabb szén-dioxid tartalmú vér kicserélődik oxigéndússá. A hörgők falán csillók segítik a káros anyagok kiszűrését, ha nagy mennyiségű nyálka gátolja a mozgásukat, akkor ez a mechanizmus nem működik. A szennyezett levegő, a dohányzás, asztma, kiváltja a fokozott nyálkatermelést, ezáltal a hörghurut kialakulását.
 
Tünetei:
Hetek, hónapok óta fennálló köhögés. A köhögéssel jelentkező átlátszó vagy fehér, nyálkás, súlyosabb esetben sárgás színű, gennyes köpet. Láz, hőemelkedés kísérheti. A mellkas felett sípoló, búgó légzési hang hallható. Kialakulhat nehézlégzés, a köhögési rohamok légszomjig fokozódhatnak.
 
Lefolyása:
Köhögéssel kezdődik, mely fizikai megterhelésre, hideg, nyirkos levegőre rosszabbodik. A felköhögött váladék eleinte fehér, átlátszó, majd sárgássá válhat, esetleg véressé. Ilyenkor feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni, más, súlyosabb tüdőbetegség kizárása miatt.
 
Kezelése:
Legfontosabb tényezője a kiváltó ok megszűntetése, a dohányzás abbahagyása. Tünetileg a termelődő váladék oldása nyákoldó szerekkel mukolitikumok, illetve a váladékot köptetőkkel lehet eltávolítani. Súlyosbodás esetén antibiotikumok adása is szükségessé válhat. Az otthoni inhalálás, légzőtorna végzése is segítheti a minél előbbi gyógyulást.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!