Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A laktózérzékenységről vagy laktózintoleranciáról beszélünk,ha a szervezet a lebontáshoz szükséges laktáz enzim hiánya vagy alacsony szintje miatt képtelen lebontani  egy a tejtermékekben megtalálható cukorfélét, a laktózt.


A betegség hasi fájdalommal, krónikusan fennálló hasmenéssel társul, melynek következtében aztán fogyás, és akár kóros alultápláltság is kialakulhat.


Kialakulása, okai:


A [vékonybél]? bélhámsejtjei csak a bontott állapotban lévő laktózt képesek felvenni. Ha a laktáz enzim hiányzik, vagy működése károsodik, akkor a bontatlan tejcukor nem szívódik fel, és a vastagbélben az ott található baktériumok bontják és használják fel. A vastagbélben bekövetkező bakteriális erjedés, bontás gázképződéshez vezet, amely [puffadás]?t, és hasi görcsöket okoz. A bélben maradó bontatlan cukormolekulák vizet kötnek meg. Ezáltal a széklet állaga hígabbá válik, mennyisége jelentősen megemelkedik, ami hasmenést eredményez.


Tünetei:


A panaszok, tünetek gyermek- és felnőttkorban igen hasonlóak lehetnek. A laktózt nem toleráló gyermekek általában krónikus hasmenéstől szenvednek. Jóllehet kizárólag a laktóz felszívódási mechanizmusa károsodott, a hasmenés oly mértékűvé válhat, hogy a többi tápanyagot is kihajtja a bélcsatornából. Utóbbira utal a súlygyarapodás leállása, illetve a fogyás. A laktóztartalmú ételek fogyasztását követően fellépő további jellemző tünet a puffadás és hasi görcsök, amelyet hasmenés kísér. A panaszokat esetenként hányinger, hányás súlyosbítja.


Diagnózis, kezelés, megelőzés:

 

A betegség megállapításához gyomor-bélrendszeri kivizsgálásra van szükség.
Az orvos általában már a beteg alapos kikérdezése során feltételezheti a laktózintoleranciát,azonban bizonyos laboratóriumi vizsgálatok is szükségesek a diagnózis felállításához. A székletvizsgálatnál tapasztalt 6 alatti [pH-érték]? mindenképpen megerősíti a betegség gyanúját.

Az egyértelmű diagnózist a hidrogén-kilégzési teszt adja. Ha a tejcukor fogyasztását követően megnő a kilélegzett levegő hidrogén tartalma, akkor a teszt pozitív, a betegség fennáll.

A vizsgálat során laktóztartalmú oldatot itatnak a beteggel, majd félóránként megnézik, az általa kilélegzett levegő hidrogén tartalmát. Ha a betegség fennáll, a vékonybélből fel nem szívódó tejcukrot a vastagbélben lévő baktériumok bontják, és az ennek során nagy mennyiségben felszabaduló hidrogén gáz egy része felszívódik, a beteg pedig kilélegzi. A vizsgálat egyszerű és nem fájdalmas, nem igényel vérvételt sem.
A betegeknek lehetőség szerint kerülniük kell a tejtermékek fogyasztását, javasolt ezeket a ma már forgalomban kapható laktózmentes tejtermékekkel helyettesíteni. Hazánkban az elmúlt években elérhetővé vált a tabletta formájában kapható laktáz is, amely a tejben lévő tejcukrot előre elbontja.

Anyatejes babáknál az anyának is kerülni kell tehéntej tartalmú ételek fogyasztását. Tápszerek közül a hidrolizált, illetve szója alapú tápszereket lehet adni a babáknak. A tünetek általában 3-4 éves korra jelentősen javulnak, az esetek jelentős részében meg is szűnnek.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!