Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: pneumothorax

 

A légmell szó azt jelenti, hogy levegő van a mellhártya lemezei között. Akkor jön létre, ha a tüdőt kívülről borító két rétegű mellhártya közé levegő kerül. Kialakulhat magától is, ha a tüdő felszínén megreped egy kis léghólyag, de sérülés következménye is lehet, amikor valami átszúrja a mellkas falát. Baleset miatt jön létre légmell, amikor áthatol valami a mellkason, illetve robbanás vagy gépkocsi ütközés okozza a sérülését.

 

 

Különösen veszélyes formája a feszülő légmell, amely úgy alakul ki, hogy a mellhártya megsérült lemezénél szelepszerű hatás érvényesül, a sérülésen át behatol a levegő a mellhártya üregébe, ám nem tud távozni belőle. Ilyenkor gyorsan nő a nyomás a mellhártya üregében, s emiatt a sérült oldali tüdőfél teljesen összeesik. Egyidejűleg a mellüreg közepén levő [gátorüreg]? a szerveivel együtt a másik oldal felé mozdul el, így nyomja a másik tüdőt. Ilyen esetben a szív és a tüdő működése egyaránt számottevően romlik, ezért a mellhártya üregének nyomását mielőbb csökkenteni kell.

 

 

A légmellet úgy kezelik, hogy egy kis csövet rögzítenek a mellhártya levegővel teli üregébe, amelyet egy olyan szelepes szerkezettel kötnek össze, amelyen át a levegő kijut a mellhártya üregéből, ám visszafelé nem áramolhat. Az is előfordul, hogy vér hatol a mellhártya üregébe (mellhártyaüregi [vérömleny]? alakul ki), amelyet szintén le kell csapolni.

 

 

      

 

 

                   

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!