Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: lien

 

A lép [ököl]? nagyságú szerv, amely a hasüreg bal oldalának felső részén, a rekeszizom alatt helyezkedik el. A [magzat]?i élet során fontos vérképző szerv. A méretéhez képest igen sok vér áramlik a lépbe, amelyet e szerv apró, hordószerű ereinek a hálózata megszűr. A fiatal és ép vörösvérsejtek átpréselik magukat ezeknek az ereknek a szűk nyílásain (pórusain), míg a merev falú, elöregedett vörösvérsejtek fennakadnak, és lebomlanak. A lépnek azt a részét, amelyben a magzati életben vörösvérsejtek alakulnak ki, majd az erek révén megszűrődik a vér, vörös pulpának nevezik. A többi rész a fehér pulpa, amely a test védekezési rendszeréhez tartozik.

 

 

A lép a szervezet védekezési rendszerének (immunrendszer) is a része, erre utal a benne található rengeteg [nyiroksejt]?. Szerepe van bizonyos fertőzések - például a tüdőgyulladás és az agyhártyagyulladás - elleni küzdelemben. Ha a lépet eltávolítják, védőoltással kell a [védekezési rendszer]?t hatékonyabbá tenni az efféle fertőzésekkel szemben. Ha olyan betegnél alakul ki súlyos fertőzés, akinek kivették a lépét, hasznos segítség lehet a magánál hordott egészségügyi kártya, melyen megtalálható ez a fontos információ.

 

 

A lép állománya lágy, így könnyen megreped a has felső részét érő sérülés alkalmával. Ilyen sérülés következhet be autóbaleset során vagy a küzdősportokban való részvételkor, de bizonyos fertőzések (pl. a malária) is léprepedéssel járhatnak. Ha a lép megnagyobbodik, mint [Pfeiffer-féle mirigyláz]? esetén, szintén hajlamos a megrepedésre, amely erős fájdalommal, és [belső vérzés]?sel jár. Ez sürgősségi állapotnak számít, és azonnali orvosi beavatkozást tesz szükségessé.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!