Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Számos betegség járhat a lép megnagyobbodásával.

 

 

Megnagyobbodik a lép, ha a májzsugorodással járó májkapu-visszér magas vérnyomása miatt megnő a lép visszereinek a nyomása. Ugyanezt idézhetik elő autoimmun betegségek, amilyen a reumás ízületi gyulladás és a szisztémás lupusz eritematószusz (SLE), valamint bizonyos anyagtárolási betegségek is (rostos fehérjék felhalmozódása miatt támadó [amiloidózis]?, illetve szénhidráttartalmú lipidek felszaporodása okozta [Gaucher-kór]?).

 

 

Amikor a lép igen megnagyobbodik, nagyon megcsappanhat a keringő vörösvérsejtek száma, mert fokozott mértékben tárolódnak és bomlanak le e szervben. Ez az állapot fokozott lépműködésre utal, s vérszegénység, valamint fehérvérsejt- és vérlemezke hiány származhat belőle. Ha a lép vérbetegség miatt nagyobbodik meg, a fájdalmat és a fokozott lépműködést kezelni kell.

 

 

Bizonyos esetekben gyógyszerek hatására visszazsugorodik a lép az eredeti méretére. Az is előfordul, hogy e szerv kis adagú besugárzása csillapítja a beteg fájdalmát. Egyébként csak a lép eltávolításával szűnnek meg a megnagyobbodása miatti panaszok.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!