Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A lizin (l-lizin) egy esszenciális aminosav. A 4-aminobutil oldallánca miatt a bázikus aminosavak közé sorolják, az arginin és a hisztidin mellett. A kodonjai AAA és AAG.

 


Egy ember napi szükséglete 1–1, 5g. A lizin hiánya a niacin (egy B vitamin típus) hiányához vezet, ami a pellagra nevű betegséget okozza.

 

A lizin tehát alapvető fontosságú a szervezet létfolyamatai számára, manapság egyre több táplálék kiegészítőben megtalálható, nem véletlenül. A gyermekek növekedéséhez, csontjaik fejlődéséhez lizinre van szükség. Felnőtteknél ez az aminosav közreműködik a kálcium beépülésében és a nitrogénegyensúly fenntartásában.

 

Évekkel ezelőtt kimutatták, hogy a lizin a herpesz I és II megelőzésében és kezelésében is kifejezetten hatásos. Mi több, a szív egészségi állapotára is jótékony hatással van, mivel megakadályozza a felesleges anyagok kiülését az artériák falára, ami megakadályozná, hogy a vér és a tápanyagok időben a rendeltetési helyükre jussanak.

 

 

Lévén, hogy a lizin az izomszövetek egyik fő alkotóeleme, gyakran alkalmazzák a sportolók, hogy elősegítsék a sovány testtömeg növekedését és az izmok és csontok általános egészségi állapotát.  Izomfehérjét hoz létre, így járul hozzá az izmok regenerálódásához és az általános egészségi állapothoz. Javítja a csontok egészségi állapotát azzal, hogy segíti a kalcium felszívódását a testben.

 

A lizin a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:
•    Öregedő bőr
•    Csontritkulás
•    Aranyér
•    Angina (szorító mellkas fájdalom)
•    Szív-és érrendszeri megbetegedések
•    Sebek/sérülések

 

Természetes forrásai: tej, sajt, tojás, hal, hús, élesztő, szójatermékek és vala¬mennyi fehérje dús étel. Bizonyos növényi fehérjékből, így a búza gliadinjából és a kukorica zeinjéből hiányzik a lizin. Ezért a búzából készült ételeket érdemes lizin- nel kiegészíteni, ezáltal ugyanis javul a fehérjeértékük.
 


A szócikkhez társított címkék:
aminosav
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!