Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A máj hasüregben, a rekesz alatt, a jobb oldalon az alsó bordák vonalában helyezkedik el.

Milyen funkciója van?

A májban termelődnek különböző fehérjék, itt választódik ki az epe, feldolgozza, kiválasztja a zsírokat, szénhidrátokat, fehérjéket. Elvégzi a szervezet méregtelenítését.

 

A máj működése, működésének hibái, következményei: 

A szénhidrát-anyagcserével a máj egyensúlyban tartja szervezetünk vércukorháztartását.A máj helye az emberi testben

 

Ha rosszul működik az ammónia-anyagcsere, felszökik a vérben az ammóniaszint, melynek következménye agyi működési zavar is lehet. Ennek mértéke arányos a vér ammónia-telítettségével.

 

A máj fehérje-anyagcseréjének zavara a vérben levő albuminszint csökkenése. A szervezet ezt a fehérjeszintézis-csökkenést visszafogott lebontással próbálja kompenzálni. A májban termelődik a véralvadási faktorok nagy része is. Ezek szintje, illetve aktivitása májbetegségben alacsonyabb lehet. Ezen faktorok egy részét K-vitamin függő véralvadási faktoroknak nevezzük, mivel normális tevékenységük a bélből történő zsírfelszívódástól is függ, lévén a K-vitamin zsírban oldódó vitamin.

 

A máj számos, szervezetben képződött anyag, hormon és gyógyszer, szervezetbe került különböző ágensek metabolizmusában játszik kiemelkedő szerepet. A különböző vegyületek reaktív csoportjait a máj kémiailag átalakítja, ezáltal nagy részüket inaktiválja, de kisebb részüket aktiválhatja is.

 

A máj által normális körülmények között felvett zsírsavak a diétából és a zsírszövetekből származnak. Bizonyos zsírsavak szintetizálódnak a májban. Ha a zsírszövetből a szacharóz metabolizációja nő (például alkohol fogyasztása esetén) a májban trigliceridek halmozódnak fel, zsírmáj alakul ki. Ez a lipidanyagcsere zavara.

 

A májsejtek részt vesznek különböző alapanyagok előállításában, enzimeket termelnek. A májnak méregtelenítő működése van, kiválasztja a salakanyagokat, mérgeket, és újabb anyagokat állít elő, melyek egy része bekerül a keringésbe, másik része pedig tartalék tápanyagként szolgál (glikogén, fehérje).

 

A máj feladata az epekiválasztása is, mely az epehólyagban csak besűrűsödik, raktározódik. Az epével különböző anyagok kerülnek közvetlenül a bélcsatornába.

 

Rendellenes működés:

A máj működésének rendellenességét a nagy mennyiségű és rendszeres alkoholfogyasztás, a túlzott gyógyszerhasználat, a hepatitisz és más fertőzések valamint a daganatos megbetegedések okozzák.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!