Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az 1800-as évek végén Gregor Johann Mendel írta le elsőként a kromoszómális öröklõdés szabályait, amit zseniális megállapításai miatt ma is mendeli öröklődésnek nevezünk. Kísérletek növényhibridekkel címen publikálta növénykeresztezési kutatásait, amelynek alapján vonta le az öröklődésre vonatkozó tételeit.
A zöldborsón végzett keresztezési kísérletei alapján állapította meg az örökletes faktorok nemzedékek közötti átjutásának törvényszerűségeit az ivaros szaporodású fajokban.


Uniformitás / egyformaság törvénye: homozigóta – megegyező kromoszómapár azonos génhelyein lévő gének egyformák – szülők első utódnemzedékének tagjai mind genotípus, mind fenotípus tekintetében egyformák.


Szegregáció / hasadás törvénye: homozigóta szülőktől származó második utódnemzedékben ismét megjelennek az eredeti recesszív szülői tulajdonságok.


Tulajdonságok független öröklődés törvénye: Ha két vagy több tulajdonság egymástól függetlenül öröklődik, akkor az eredeti szülői tulajdonságokhoz képest új feno- és genotípusú egyedek jönnek létre.


Reciprocitás törvénye / felcserélhetőség törvénye:  Mindegy, hogy az anyától vagy az apától származik az allél – a kromoszóma egy adott helyén elhelyezkedő gén variációja –, a szülő genotípusa felcserélhető. Egy kivétel van: a nemhez kötött öröklődésmenet.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!