Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Amennyiben nem vagy hibásan védett közösülés történt, és a menstruáció késik, felmerülehet a terhesség gyanúja. A terhesség kizárása esetén mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges az egyéb betegségek kizárására vagy kimutatására.

 

Ha a terhesség lehetősége kizárható, és a menstruáció késik, vagy kimarad egy-két alkalommal, nem kell egyből kétségbe esni, hiszen vérzési rendellenesség bekövetkezhet számtalan ok miatt. Lelki, fizikai  stressz, drasztikus fogyás, egy lázzal járó betegség, néha egy erősebb antibiotikumot igénylő fertőzés is megváltoztathatja a ciklust.

 

 

Menstruációt késleltető hatások: hormonzavar, petefészekciszta

 

 

 A terhesség tünetei

Előfordulhat például hormonzavar, aminek következtében a nemi hormonok szabályozása, ciklikus változásának folyamata is károsodik, így a méh nyálkahártyájára gyakorolt és a menstruációt kiváltó hatásuk sem érvényesül – a menstruáció elmarad, vagy vérzészavarok (pl. a menstruáció késése) jelentkeznek. Ilyen hormonzavarok alakulhatnak ki egyes anyagcsere-betegségek esetén, például cukorbetegségben, pajzsmirigy-betegségben, a mellékvese vagy az agyalapi mirigy hormonháztartásának zavara esetén.

 

A menses elmaradását vagy késését okozhatja a petefészekciszta is, ami viszonylag gyakori betegség: lényegében a petefészekben kialakult, folyadékkal telt tömlő.

 

A petesejt valamilyen ok miatt nem tud kilökődni a petefészekből, és a tüszőben marad, ahol ezután folyadék termelődik. A folyadék egyre több lesz, így a ciszta n, akár több centiméteresre is (az elváltozás ultrahangvizsgálattal kimutatható). A ciszta gátolja a normál ciklusra jellemző második hormon, a progeszteron termelődését. Progeszteron hiányában a méhnyálkahártyára gyakorolt hatás elmarad, ami állandó vérezgetést, de akár a menstruáció késését is okozhatja.

 

 

A fogamzásgátló abbahagyása és a menstruációs zavar

 

 

Gyakran fordul elő, hogy kimarad a menstruáció a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után, hiszen a gyógyszer egyrészt a saját hormonrendszer ciklusos működését gátolja, másrészt van olyan hormon (prolaktin), aminek a gyógyszer szedése alatt megemelkedhet a szintje, és ez gátolja a normál menstruációs ciklust. Ilyenkor lehet, hogy várni kell néhány hónapot, amíg magától rendeződik a ciklus. Abban az esetben, ha ez mégsem történne meg, érdemes kezelőorvosát felkeresni, mert előfordulhat, hogy gyógyszeresen kell meghozni a vérzést.

 

A menstruáció késése szócikkhez kapcsolódó szócikkek


Abortusz
Meddőség
Mesterséges megtermékenyítés
Stria
Terhességi cukorbetegség

 


A szócikkhez társított címkék:
menstruáció , terhesség
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!