Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szabályok

Csak az első szó nagybetűs
Hacsak nem tulajdonnévről van szó vagy olyan kifejezésről, amit általában nagy kezdőbetűkkel írunk, akkor, az első szót kivéve, kisbetűvel írj minden további szót a szócikkek tartalmában. A szócikkek címét kis kezdőbetűvel írd, kivéve, ha tulajdonnév, vagy nagybetűkkel írandó betűszó.

Használj egyes számot!
Olyan szócikkeket készíts, amik megnevezése egyes számban van, hacsak nem a többes szám az egyetlen használt forma, vagy az egyes szám jelentése eltérő.

Magyar betűket használj!
A fogalmakat a szokásos magyar megnevezésükkel nevezd el, magyar betűket használva, és az első sorban vastagon tüntesd fel - a magyar változat mellett - az eredeti, illetve alternatív nyelvű elnevezéseket is.

A leggyakrabban használt magyar elnevezést használd!

A dolgok és személyek elnevezésére a legelterjedtebb magyar kifejezést használd, hacsak az nem ütközik más dolgok, vagy személyek nevével.

Ha szükséges, légy pontos!
Légy szíves, ne írj olyan cikket, aminek az elnevezése többértelmű, vagy az emberek egy jelentős része azon a néven más fogalmat keresne, mint amiről a cikk szól. Ilyen esetben légy az "általános formánál" kissé pontosabb, egyértelműbb.

Fejtsd ki a rövidítéseket!
Kerüld el a betűszavakkal elnevezett cikkeket, hacsak nem a betűszó az adott fogalom leggyakrabban használt alakja. (Pl. a Magyar Honvédelmi Szövetséget írd ki, de a NASA-t nem feltétlenül szükséges, főleg, ha a betűszó idegen nyelvű.)
Kerüld el a gyakran használt szavak rövidítését, ha az nem feltétlenül szükséges: ún. ⇒ úgynevezett, tkp. ⇒ tulajdonképpen, igh. ⇒ igazgatóhelyettes, szerk. ⇒ szerkesztő, rkp. ⇒ rakpart, stb. (⇐ ez lehet, mert ez a gyakrabban használt forma).

Ne használj névelőket!
Ne használj névelőket a szócikkek elnevezésénél. (Helytelen: "A Duna", "Az USA", stb.)
Kivétel: Kivétel ez alól az, ha a cikk elnevezése nyelvtanilag helytelen névelő nélkül (pl. birtokviszonyt tartalmazó címek). (Helyes: "Az Amerikai Egyesült Államok himnusza")

Légy óvatos a speciális jelekkel!
Néhány írásjel használható ugyan, de kerülendő, mert mindenféle csúnya kavarodást tud okozni. Nem illik tehát használni címekben a pipe jelet (|), a csillagot (*), az and jelet (&), a kapcsos ({}) és szögletes zárójeleket ([]). Mivel a címek UTF-8 kódolással készülnek, elvileg bármilyen nyelv írásjeleit használhatod, azonban fontold meg azt, hogy a legtöbb szerkesztő nem tud kínai, arab karaktereket írni, és így a cikkeidre való hivatkozások elkészítését lehetetlenné teheted. Így például ha a görög π-ről (pi betűről) kívánsz írni, érdemesebb a cikknek a pi nevet adni.
A latin írású nyelvekből átvett tulajdonneveket és a kevéssé elterjedt közszavakat azonban megőrizzük eredeti alakjukban, így ezeket ilyen formában szokás a cikkek címének is megadni, például Gdańsk, Molière. Ha olyan betűt tartalmaznak, amelyet a magyar billentyűzetről nem lehet könnyen elérni, kérjük, gondoskodj a megfelelő átirányításról: hogy az olvasó például a Bunuel szót beírva eljuthasson a Luis Buñuel szócikkhez.

Díjak helyesírása
Ha egy tulajdonnév egy köznévvel vagy egy (rendszerint -i, -s, -ú, -ű, -jú, -jű képzős) melléknévvel valamilyen jelöletlen összetételt alkot, kötőjellel kapcsoljuk őket össze: Afrika-kutató, Ady-szobor, Kazinczy-verseny, Mátyás-templom; Balassi-strófás, Kossuth-díjas, Mária-arcú, Herkules-erejű; József Attila-díj, Apáczai Csere János-emlékünnepély; stb.

Mit csináljak ha hibát találok?

Szerkeszd át!
Bár a szócikkek csak a szakmoderátorok jóváhagyását követően jelennek meg, előfordulhat, hogy a szócikkek tartalmát pontosabban, jobban is meg lehet fogalmazni. Arról nem is beszélve, hogy a lap gyorsabban fejlődik, ha a közreműködők javítják a hibákat, adatokat, helyesírást, fogalmazást stb. Mindenkitől azt várjuk, hogy bátran tegye ezt. Hányszor fordult elő, hogy olvastál valamit, és arra gondoltál, hogy "miért nem javítja ki valaki ezt a lapot?" A Patikapédia nemcsak megengedi, hogy kibővítsd, átírd a szövegeket, de egyenesen kér erre! Persze mások is könyörtelenül át fogják szerkeszteni azt, amit te írsz. Ne vedd ezt a szívedre! Ők is, akárcsak mi mindannyian, azt szeretnék, ha a Patikapédia olyan jó lenne, amilyen csak lehet.

Ellenőrizd adataid!
Csak igaz dolgokat írj le. Ha valamiben bizonytalan vagy, ellenőrizd a helyességét, mielőtt beírod. Ehhez szükség lehet arra, hogy feltételezéseidet megerősítsd források keresésével.
Ez egyúttal a megbízható források idézésének alapja is. A folyamatos adatellenőrzés egy folyománya, hogy óvatosan kell bánni már beírt cikkrészletek törlésével, mivel ezek (feltéve, hogy szerkesztőjük betartotta ezt az irányelvet) pontosak lehetnek, még ha számodra meglepőek is. Sokszor előfordul azonban, hogy a szerkesztők ezen irányelv mellőzésével olyan hosszabb-rövidebb részleteket írnak be, amelyek helyességét nem ellenőrizték. Éppen ezért, ha egy cikkben olyan részletre bukkansz, amelyet törölnél, először mindenképpen ellenőrizd, hogy a szerzője jelölt-e meg forrást, ill. hogy magad találsz-e hozzá megbízható forrásokat. Ha az általad vitatott részlet akár az előbbi, akár az utóbbi módon alátámasztható, akkor különösen óvatos légy a törléssel, lehetőleg ne is folyamodj hozzá. Egy lexikon adatok, tények és információk rendbe szedett gyűjteménye, ezért minden állítást potenciálisan értékesként kezelj. Lehetséges-e, hogy valójában a szövegkörnyezettel vagy a konkrét megfogalmazással, és nem magával az állítással van a problémád?
A folyomány folyománya, hogy ha valaki módosított vagy törölt egy általad beírt mondatot, akkor remélhetőleg erre jó oka volt, ilyenkor újra ellenőrizd a forrásaidat. Lehet, hogy pontatlanul fogalmaztál? Lehet, hogy a kifogásolt mondataid nem álltak elég szoros kapcsolatban az adott szócikkel? Talán az állítások felülvizsgálata, átfogalmazása a többi szerkesztő számára is elfogadhatóvá teszi őket. Ha úgy érzed, a vitatott kijelentések fontosak, védelmezd álláspontodat, de törekedj rá, hogy azok igazoltak és valóban lényegesek legyenek, és a többiek is elfogadják ilyennek.


Összefoglaló
A cikkek neve legyen pontos és egyértelmű, mint általában egy lexikonbeli szócikk. A fogalmak szerepeljenek egyes számban (pl. király és nem királyok).
Ha több fogalmat is lefed, akkor szokás egy egyértelműsítő lapot írni, ami röviden leírja a szó eltérő jelentéseit, és az adott jelentés után zárójelben jelezni, hogy az mire vonatkozik.
A szócikkeket úgy nevezzük el, ahogyan azt leggyakrabban hívjuk magyarul. Mielőtt megírsz egy szócikket, ellenőrizd a forrásaid. A lexikon részbe csak olyan cikkek kerüljenek, amik a lexikonba valóak, az egyéb tartalmakra használd a fórum vagy a sajtóközlemény funkciókat. A szerkesztők saját magukról a közreműködők névtérben tudnak írni.

 

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!