Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: myoma = izomdaganat

 

A méh jóindulatú daganata, mely simaizomsejtből származik. A méh falában keletkeznek. Méretük növekedhet fogamzóképes nőkben, mert a sejtjeiken ösztrogén receptorok találhatók, a menopauza után pedig visszafejlődhetnek. Rosszindulatú elváltozásuk ritka.Mióma a méh falán

 
Tünetei:

A miómák gyakran tünetmentesek, de cikluson kívüli méhvérzést, fájdalmat okozhatnak növekedésük, degenerációjuk miatt. Felléphetnek vizelési panaszok, mint sürgető inger, vagy bélpanaszok, székrekedés. A miómák általában a teherbe esést nem gátolják, de a korai méhösszehúzódások miatt vetélést okozhatnak, vagy akár meddőséget is. A terhességet szövődményessé tehetik koraszülés, fekvési rendellenesség okozásával.

 
Diagnózis:

Vizsgálattal felmerülhet a mióma gyanúja, melyet ultrahang vizsgálattal, CT vizsgálattal vagy MR vizsgálattal lehet megerősíteni. Fél év múlva vizsgálattal kell megállapítani, hogy növekszik-e a képződmény.

 
Kezelés:

Ha mérete nem nő és panaszokat nem okoz, kezelés sem szükséges. Ellenkező esetben műtéti beavatkozás javasolt.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!