Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az ondóallergia jellemzően allergiás tüneteket okozó, ritka, és gyakran félrediagnosztizált jelenség.
Az ondóval való érintkezést követően szinte azonnal égő érzés, fájdalom, duzzanat alakulhat ki, és érzékenységtől függően akár napokig is eltarthat.

 

 Herpesz a nemi szerveken
    A herpesz genitális a nemi szervek, a végbélnyílás körüli bőr és a környező területek nemi úton terjedő betegsége, amelyet a herpesz szimplex vírus okoz Részletesen a herpes genitalisról >>

A tünetek általában a hüvely külső boltozatát érintik, de bármely olyan területen kialakulhat, ahol az ondó az allergiás személlyel érintkezik.
Ritka esetben légzési nehézségek léphetnek fel, összeomolhat a keringés, ájulással együttjáró anaphylaxiás állapot is kialakulhat. Ondóallergia miatt bekövetkező halálesetet még nem jegyeztek fel.

Az ondóallergia oka legtöbb esetben a spermában található különböző összetételű fehérjetartalom. Néhány nő csak adott partner ondójára allergiás, mások viszont több férfiéra is reagálnak - ennek oka valószínüleg az, hogy szóban forgó allergén egy olyan fehérje, ami a partner ondójának egyéni jellemzője, vagy egy olyan fehérje, ami általában minden férfi spermájában megtalálható.

 

A szervezet akut reakciója a fehérjére adott, egy specifikus IgE antitest által kiváltott hatással állhat összefüggésben. Az antitest immunválasza a szezonális allergiákhoz hasonló állapotot idéz elő a szervezetben.
 

Az fehérjéken kívül más allergének is átjuthatnak az ondófolyadékkal, amelyek a férfi életformájából adódóan gyülemlenek fel a szervezetében. Ezek lehetnek gyógyszerszármazékok, amilyen például a penicillin, sőt bizonyos ennivalók és italok is, amilyen például a mogyoró és az üdítő italok. Más allergiában is szenvedő nők hajlamosabbak az ondóallergiára.

Az allergia kezelésében az óvszerhasználatnak jut a fő szerep. Több területen folynak még kutatások, egy kezeléssel pl. deszenzitizációs eljárással igyekeznek kiküszöbölni a kellemetlen tüneteket: a partner ondójából készült spermafehérje-injekciót fecskendeznek az érintett személy bőrébe.

 

Előtte „szétválogatják” a spermában található fehérjéket, s az allergiás bőrön tesztelve nyomon követik, hogy melyik esetben jelentkezik fokozott reakció. 10-15 percenként egyre növekvő koncentrációban fecskendezik be ezt az ondófehérjét az allergiás szervezetbe.

 

A deszenzitizációs folyamat végén az ondót a hüvelybe juttatják, hogy a tünetmentesség garantált legyen. Más módszer alapján a vaginába növekvő mennyiségben juttatott ondóval igyekeznek folyamatosan közömbösíteni a szervezet heves reakciót.

 

 

Forrás

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!