Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az önkéntesen kérhető oltások egy része az itthon is előforduló, a kötelező védoltások körén kívüli, egyéb fertőző betegségekkel szembeni védettség megszerzésére ajánlottak. (A kötelező védoltások 10 súlyos fertőzőbetegséggel szemben nyújtanak védettséget: tbc, diftéria, szamárköhögés, tetanusz, kanyaró, mumpsz, rózsahimlő, járványos gyermekbénulás, gennyes agyhártyagyulladás, szepszis (HIB). Az önkéntesen kérhető oltások már gyermokkorban ajánlottak, de felnőttkorban is alkalmazhatók:  
 

  • Meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás ellen 
  • Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen Vírusos agyhártyagyulladás 
  • Bárányhimlő ellen
  • Rotavírus okozta súlyos hasmenés ellen
  • Influenza elleni védőoltás

 

Trópusi vagy fejlődő történő utazások előtt a célországban előforduló fertőző betegségek megelőzése érdekében mindenképpen ajánlott, hogy éljünk a védőoltások nyújtotta biztonsággal. A leggyakrabban ajánlott védőoltások: Hepatitis A okozta májgyulladás, kolera, hastífusz, sárgaláz.

Az oltásokat a háziorvos is beadhatja (hepatitis, meningitis, tífusz stb.), egy részük háziorvosi felírásra gyógyszertárban is beszerezhető, de az ÁNTSz nemzetközi oltóhelyein is elvégzik a beoltást. 

 

A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontban szerezhetők be. A leggyakrabban előforduló maláriával szemben nincs védőoltás, de megelőző gyógyszerekkel jelentősen csökkenthető a fertőzés esélye, e készítményeket a kiutazás előtt, illetve utána is szedni kell az előírások szerint.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!