Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Oxigénszegénység

 

 

Amikor a sejtek és a szövetek hiányt szenvednek oxigénből, hipoxia áll fenn, amelynek számos oka lehet. Különböző rendellenességek vagy anyagok idézhetik elő, amilyen a szén-dioxid vagy szén-monoxid, amelyek akadályozzák, hogy a vér oxigént szállítson és keringtessen a testben. Környezeti tényezők szintén okozhatják, különösen a nagy tengerszint feletti magasság. Olyan betegség vagy sérülés következménye is lehet, amely a szövet oxigén felhasználási képességét befolyásolja. Az oxigénszegénység olykor bizonyos szervre korlátozódik, ám az egész testre is kiterjedhet. A csökkent oxigénszintre legérzékenyebb szövetek a szívben, az agyban, a májban és a tüdőhöz haladó vérerekben vannak. Súlyos vagy tartós oxigénszegénység maradandó szöveti károsodást okozhat a sejtek pusztulása miatt.

 

 

A hipoxia gyakran előjelek nélkül alakul ki. Korai tünetei közé tartozik s szívverés és a légzés szaporabbá válása, amelyet a vér oxigénszintjének csökkenése idéz elő. Másik korai tünete a feldobódottság érzése, amely olyan, mintha alkoholfogyasztás okozná. Ezt szédülés és értelmi zavarodottság követheti. Az oxigénszegénység kezelése mechanikai lélegeztetésből, légzést serkentő gyógyszerek adásából vagy oxigén belélegeztetéséből áll.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!