Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A parodontitis, azaz fogínysorvadás, amennyiben nem kezelik, a fogak elvesztéséhez vezet. Emellett számottevő hatása lehet a páciens általános egészségi állapotára. A parodontitisért felelős baktériumok miatt szívbetegségek, más belső szervek megbetegedései, és hétszer gyakoribb koraszülés-veszély is fennáll. A baktériumok és a genetikai tényezők határozzák meg kialakulását és lefolyásának pontos menetét. Veszélyét még lényegesen alábecsülik, ugyanakkor egy olyan betegségről van szó, amely, ha időben észlelik, gyógyítható vagy teljesen elkerülhető, ha gyors preventív intézkedésekre kerül sor. őtt lakosság közel 30-50%-a enyhébb- közepesen súlyos parodontitisben szenved és 10-20%-nak van olyan súlyos parodontitise, amely szakorvosi ellátás nélkül korai fogelvesztéshez vezet. A felnőtt lakosság közel 30-50%-a enyhébb-súlyosabb paradontitisben szenved, 10-20%-nak pedig súlyos a betegsége, amely szakorvosi ellátás nélkül fogai korai elvesztéséhez vezet.Betegség okai:

- nem kielégítő egyéni szájhigiéne és helyi hajlamosító faktorokParadontitis

- egyéni, örökletes genetikai tényezők

 

Fő tünetek:

- fogínyvérzés

- tasakképződés

- tapadásveszteség

- csontpusztulás

- idővel a fogak meglazulása.

 

Egyes esetekben a gyulladásos folyamatot ínyvisszahúzódás kíséri, ilyenkor a tapadásveszteség nem jár jelentős tasakmélység növekedéssel. Általában krónikus állapotban fájdalommal nem jár. Akut fellángolások alkalmával parodontális tályog fejlődhet ki, amely jelentős fájdalommal, arcduzzanattal és általános tünetekkel, hőemelkedéssel vagy lázzal, nyirokcsomó duzzanattal és néha vérképeltolódással jár.

 

Gyakori társbetegségek:

- Diabétesz (Cukorbetegség)

- Immun deficens állapot (gyenge immunrendszer)

 

Kezelése:

- Parodontális elsősegély 

- Parodontális diagnosztika – elsődleges diagnózis felállítása

- Professzionális szájhigiéne

- Szájhigiénés instrukció- motíválás

- Első megfigyelés

- Parodontális műtét

- Második ellenőrzési szakasz

- Korrekciós műtétek

- Protetikai rehabilitáció

- Parodontális gondozás

 

Betegség megelőzése:

Körültekintő szájápolás, az első tünetek jelentkezésekor a megfelelő szájápolási termékek (fogkrém, szájvíz, nem kemény sörtéjű fogkefe, ínyzuhany, stb.) használata.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!