Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A pitvari sövényhiány veleszületett kóros nyílás a szív felső két ürege ([pitvar]?a) között. A [magzat]?i életben szükség van erre a nyílásra, mert lehetővé teszi, hogy a vér a nem működő tüdőt kikerülve áramoljon. A megszületés után ez a nyílás elzáródik, így a jobb kamrából a tüdő felé pumpálódik a vér, mihelyt a légzés megindul. A pitvari sövényhiányban szenvedő embernek nyitva marad a pitvari sövényén levő nyílás.Pitvari sövényhiány az ábrán

 

 

A legtöbb ilyen embernek nincsenek panaszai, ám ha a sövényhiány elég nagy, légszomj és [szabálytalan szívverés]? járhat vele. Ezek a tünetek azonban gyakran nem jelennek meg a [felnőtt]? korig.

 

 

A szívverés meghallgatásakor az orvos figyel a pitvari sövényhiánnyal járó rendellenes [szívhang]?ra. A szív [ultrahang]?gal való átvizsgálása és a véráramlás ultrahangos vizsgálata során is felismerhető a szívsövényen levő nyílás. Az elektrokardiogram szintén rendellenességre utalhat, ugyanis a kóros nyílás beavatkozik a szívverést előidéző szabályos ingervezetésbe.

 

 

Ha a pitvari sövényhiányos embernek nincsenek panaszai, nem szorul kezelésre. Panaszok esetén, vagyis amikor a nyílás elég nagy, műtét]i zárásra van szükség. A pitvari sövényhiány esetén fogászati vagy sebészeti beavatkozás előtt antibiotikumot szoktak adni, mert fokozott a hajlama a baktérium okozta szívbelhártya gyulladásra.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!