Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: prostatitis (prosztatitisz)

 

A prosztata bakteriális gyulladása, melyet általában a húgycsövön keresztül történő fertőzés okoz.Prosztata
A prosztata (dülmirigy) a férfi nemi szervek közé tartozó, gesztenye nagyságú, 30-50 speciális mirigyből álló szerv. A húgyhólyag alatt helyezkedik el, a húgycső kezdeti szakaszát veszi körül. Tejszerű, híg váladékot, az ondófolyadékot termeli. 
 
Kialakulása:
Rendszerint bakteriális fertőzésnek köszönhető, melyet a baktériumok a húgyutakon keresztül jutva okoznak a prosztatában. De kialakulhat a véráram útján vagy a nyirokkeringéssel odakerült kórokozók által. A gyulladás miatt a prosztata mirigyállománya megduzzad, fájdalmassá válik.
 
Tünetek:
A prosztatagyulladással összefüggő vizelési zavarok erős alhasi, deréktájba sugárzó fájdalmat okozhatnak. A vizelési inger és a vizeletürítés kellemetlen, fájdalmas érzés. Székeléskor illetve közösüléskor is megjelenhet a fájdalom. Rossz közérzet, láz társulhat a krónikussá váló gyulladáshoz.
 
Kezelés:
Akut prosztatagyulladás esetén, a létrejövő bakteriális fertőzésre antibiotikum szedése szükséges. Ha nem kezelik időben és megfelelő módon, tályog alakulhat ki, vagy krónikussá válhat a folyamat, esetleg az ondóhólyagokra is ráterjedhet.
 

 

A prosztatagyulladáshoz kapcsolódó szócikkek

Prosztata
A prosztata, vagy dűlmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy.

Prosztatarák
A prosztatarák kezdeti tünetei általában hasonlítanak a prosztata megnagyobbodás okozta panaszokhoz, ezért vizelési nehézség esetén tanácsos haladéktalanul orvoshoz fordulni

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!