Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: kyphosis (kifózis)

 

A gerincoszlop hátrafelé irányuló túlzott kidomborodását Púposságpúposságnak nevezik. Jobbára a gerincoszlop felső részén alakul ki púp, amely a vállat is érinti, s a hát fájdalmával és merevségével jár. Veleszületett rendellenességként már a gyermek- és serdülőkorban is előfordulhat, de gyakoribb, hogy az élet későbbi szakaszában jelenik meg.

 
Okai:

Púpot okozhat a gerincoszlop roppanásos törése, amely csontritkulás, izületi merevséggel járó csigolyagyulladás, fertőzésPaget kór, rosszindulatú daganat vagy [gümőkór]? miatt következik be. A kóros görbület mértéke és az elfajulásos csigolya elváltozás [röntgen]?ezéskor szembetűnik.

 

Terápia:

A kezelés a kiváltó ok megszüntetésére irányul, de a hát fájdalma és merevsége testgyakorlással, kemény matracon [alvás]?sal és hátmerevítővel enyhíthető. Az erős fájdalmat az ágynyugalom és néha a test nyújtása is csillapíthatja. [Műtét]?tel bizonyos mértékig javítani lehet a gerincoszlop kóros görbületén, de rendszerint nem ésszerű sort keríteni rá, ha a púp csontritkulás vagy elfajulásos csontbetegség miatt jelenik meg.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!