Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A reflex olyan egyszerű mozdulat, mint a kezünk visszarándulása, amikor a kályhához ér, vagy szemünk becsukása, ha vakító fény világít bele, de lehet olyan összetett reakció is, mint amellyel egyensúlyvesztéskor a testhelyzetünket igyekszünk fenntartani. A sok-sok velünk született ősi reflexre fokozatosan rakódnak rá az életünk során tanult készségek.

 

Mi a reflex?

A reflex automatikusan - a tudatunk, az akaratunk ellenőrzésétől függetlenül - adott válasz valamilyen specifikus ingerre. Létrejöttéhez mindig szükség van az ingert felfogó receptorra vagy érzékszervre, az ingerületet továbbító idegekre, a kapott információt ingerválasszá alakító rendszerre, és végül izmokra vagy mirigyekre, amelyek végrehajtják az ingerválaszt - rendszerint valamilyen mozgást. Minden ilyen típusú, automatikus ingerválaszt reflexnek nevezünk.

 

A tudatos viselkedés viszont nem reflex, mert az inger és a válasz között elemzésre is sor kerül - az ingert egybevetjük korábbi tapasztalatainkkal, hangulatunkkal, jelenlegi vágyainkkal és így tovább, a válaszunkat pedig mérlegeljük, megfontoljuk. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz az inger minden egyes alkalommal más és más reakciókat szülhet, míg a reflexes válasz mindig ugyanaz, valahányszor az inger fellép.

 

Egyes reflexeinket tudatos erőfeszítéssel el tudjuk nyomni -képesek vagyunk pl. arra, hogy a forró kályhán tartsuk kezünket- de csak komoly, tudatos erőfeszítés árán. A reflexek tehát gyors védekezési reakciók, elsősorban a szervezetet érő károsító hatásokkal szemben. Bizonyos reflexmozgások, mint a légzés, annyira nélkülözhetetlenek az élethez, hogy bár egy ideig elnyomhatóak, végül mindig áttörik az akaratlagos ellenőrzés falát.

 

A reflex típusai

Sok különböző reflexet ismerünk. Némelyikük az izommozgásainkat, alapvető élettani működéseinket, ülés vagy állás közbeni testtartásunkat szabályozza. Más, összetettebb reflexek vészhelyzetre tartogatott, programozott reakciók.

Az izmoknak a védekezésben és a testtartás megőrzésében fontos szerepet játszó reflexeit ínreflexeknek is nevezhetjük, mivel az inak rezgései váltják ki őket. Ez történik akkor is, amikor az orvos "reflexvizsgálat" céljából a reflexkalapáccsal enyhe ütést mér a térdünkre. A rezgést felfogó parányi izomreceptorok üzenetet küldenek a gerincvelőbe, és ott ingerületbe hozzák azokat a sejteket, amelyek kiváltják a megfelelő izmok összerándulását. Ezek a gerincvelői reflexek ahhoz az igen összetett gépezethez tartoznak, amely az izmok tónusát (készenléti állapotát) szabályozza.

 

A gerincvelő a mozgásszabályozás hierarchiájában fölötte álló agyi központok irányítása és vezérlése alatt áll. Ezért a gerincvelői reflexek élénkebbé vagy tompultabbá válhatnak attól függően, hogy milyen felsőbb utasításokat kapnak. Ugyanakkor a gerincvelői központ a bőrben és másutt elhelyezkedő fájdalomérző receptorokkal is összeköttetésben áll, s ezért a káros hatásokra azonnali reflexmozgással válaszolnak.

 

 

 

Kapcsolódó szócikkek

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!