Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Vizelet-visszamaradás (retenció) esetén a szervezet képtelen teljesen kiüríteni a húgyhólyagot. A hólyag csak a vizelet egy részét üríti ki, így a benne maradó mennyiség panghat és fertőzötté válhat. Ha egyáltalán nem ürül vizelet, azonnal [sebészeti beavatkozás]? szükséges, mert a vizelet folyamatosan gyűlik a húgyhólyagban, ami rendkívül erős fájdalmat okoz.

  Vizeletretenciót az ürítést akadályozó számos tényező okozhat. Elzáródás húgycsőszűkület, hólyagkő, vérrög vagy tumor miatt alakulhat ki.

 

  Férfiakban a vizelet elakadását gyakran a prosztata megnagyobbodása okozza, sokkal ritkábban fitymaszűkület. Nőknél időnként előfordul, hogy a vizelet a megnagyobbodott méh által gyakorolt nyomás miatt akad el ([terhesség]? alatt, vagy mióma következtében).

A szklerózis multiplex és az idegrendszer más rendellenességei, valamint a húgyhólyagra ható gyógyszerek szintén kiválthatnak retenciót.

 

Kezelése:

   A kezelés során katátert vezetnek be a húgycsőbe, és lecsapolják a felgyűlt vizeletet. Amennyiben ez nem lehetséges - például a megnagyobbodott prosztata miatt a húgycső teljesen összeszűkült - a katétert a [medencecsont]? felett, a hasfalon keresztül kell bevezetni a húgyhólyagba. Az esetek többségében a rendellenesség magától elmúlik. Előfordulhat azonban az is, hogy tartós hólyagkatétert kell behelyezni.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!