Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Földrajzilag nagyon változó a rovarcsípésre fellépő allergiás reakciók előfordulása. A mérsékelt égövi országokban - így nálunk is - a rovarcsípés-allergia a lakosság 0,4-1,2%-át érinti. A rovarcsípésre érzékenyek között anafilaxiás reakciók gyakorisága 1-3% közötti.

 

Tünetei:

A csípés helyén fájó, vöröses duzzanat jelenik meg, ami nem allergiás bőrtünet. Csak a túlérzékenyeknél jelentkeznek allergiás tünetek. Ennek legenyhébb változata a csípés környékén, majd esetleg az egész testen megjelenő csalánkiütés. A kiütések mellett ödémás duzzanatok is felléphetnek, ami hányingerrel, esetleg hasmenéssel párosul. Ha esetleg nehézlégzés lép fel, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

Enyhébb fokú allergia esetén elég a lokális csillapítás borogatással, vagy kortikoszteroid krémmel. A duzzanat növekedése esetén antihisztamin javallott. Az esetleges szisztémás tünetek fellépésénél azonnali orvosi ellátás szükséges, majd egynapos kórházi megfigyelés. Azok, akik tudják magukról, hogy anafilaxiás tünetekre hajlamosak rovarcsípés esetén, ajánlott, hogy megtanulják önmaguknak beadni az  injekciót, majd azonnal orvosi segítséget kérni.

 

A rovarcsípésre súlyos, szisztémás tüneteket produkálók nagyon jól kezelhetők immunterápiával, melynek során fokozatosan emelve a dózist hozzászoktatják a beteget a rovarok méreganyagához. A terápia több évet is igénybe vehet.

 

 


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!