Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Salmonella baktérium csoportba sokezer kórokozó tartozik, amelyek mind az embert, mind állatokat egyaránt megbetegíthetik. Az egész Földön elterjedt baktérium nemzetség. A hastífuszt okozó baktérium - a Salmonella typhi - is  a salmonellák nemzetségébe tartozik. Az egyéb salmonellás megbetegedéseket a salmonella nemzetségbe tartozó több ezer baktérium valamelyike okozhatja.

Hazánkban a Salmonella enteritidis okoz leggyakrabban fertőzéseket. Sokáig megmarad az egyes élelmiszerekben, a vízben. Az élelmiszer fajátjától függően ez lehet egy-két hét, de akár hónapok is. A Salmonella enteritidis méreganyaga a hőkezelést is igen jól tűri, akár percekig is megmarad 100°C-os hevítés mellett. E baktérium törzs leggyakrabban a baromfihúsban, kolbászban, disznósajtban, tojásban, tejben, illetve ezekből az alapanyagokból készült, nem megfelelően tárolt vagy főzött ételekben, vagy a nem megfelelően megmosott zöldség-gyümölcsben találhatók meg.

Attól függően, hogy hogyan történik a fertőzés, illetve milyen mennyiségű baktériumtörzs kerül a szervezetbe a lappangási idő 6-48 óra, de lehet egy hét is. Megfertőződhet úgy is valaki, hogy észre sem veszi, de baktériumürítővé válik. Ilyen esetekben több évig is eltarthat a fertőzött széklet ürítése.

 

Tünetei:

Enyhébb fertőzésnél a tünetek hőemelkedés, fejfájás, levertség. Súlyosabb esetekben hányás, hasmenés, láz, görcsök és gyakori székletürítés jelentkezhet, ami nem feltétlenül híg, vizes állagú.

 

Kezelése:

A fertőzés kezelésében a legfontosabb a nagy mennyiségű folyadékpótlás, és a diéta. Antibiotikumot csak akkor alkalmaznak, ha a kórokozó bejutott a véráramba, ilyen esetekben akár hosszú hónapokig is szükség van a gyógyszeres kezelésre. Egyéb esetekben azért nem alkalmaznak azonnal antibiotikumot, mert az meghosszabbíthatja a baktériumürítést. Általában időseknél, legyengült szervezetű betegeknél indokolt az antibiotikum kezelés.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!