Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Hasadásos elmezavar, mely azt jelenti, hogy a beteg gondolkodása és cselekedetei között különbség van. Szervi ok, elváltozás nem ismert, mely a betegség hátterében állna. Elég gyakori pszichiátriai kórkép.

A betegnél vonatkoztatási és üldözéses téveszmék jelentkezhetnek, csökken a koncentrációs képesség, hangokról hallucinálhat. Gyakran kíséri szorongás, az érzelmek nem megfelelő megnyilvánulásai. Az intellektuális képesség romolhat.

Különböző típusai különböztethetők meg, a dezorganizált típusra jellemző a zavartság, a viselkedés, érzelmek zavart keveredése. A paranoid típusban téveszmerendszer kialakulása a jellegzetes tünet. A kataton beteg sokszor merev testtartásban marad, míg máskor hiperaktív. A negyedik típusa a differenciálatlan skizofrénia, melyre a téveszmék, zavartság, hallucinációk ugyancsak jellemzőek.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!