Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Latin kifejezése: Dysplasticus naevus (diszplasztikus névusz)

 

Szabálytalan anyajegySzabálytalan alakzatú és jellegű anyajegy, többféle színű (fekete, sötét-, vagy világosbarna, vörös, rózsaszín) anyajegyek tartoznak ebbe a csoportba. Benne jobban- és kevésbé tömött tapintatú területek különíthetők el. Az életkor előrehaladtával fokozatosan alakulnak ki, leggyakrabban pubertás vagy fiatal felnőttkorban.

Előfordulásuk nem ritka. A melanoma kialakulásának szempontjából fokozott kockázatot jelent!

 

Olyan családokban, ahol az ilyen jellegű, nagyszámú anyajegyek több rokonnál egyaránt előfordulnak, kiemelkedően fontos a családtagoknál is a félévenkénti bőrgyógyászati ellenőrző vizsgálat, hogy a rosszindulatú elfajulásra leginkább gyanús anyajegyeket kiszűrjék és eltávolítsák.

Akinek a testén sok szabálytalan anyajegy van, annak a havonkénti önvizsgálat is indokolt lehet. Javasolt továbbá a napozás és a szolárium kerülése, valamint a hatékony fényvédelem.

 

 
 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!