Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szeborreás ekcéma (szeborreás dermatitisz) hámlást okozó, főként a fejbőrön és az arcon megjelenő krónikus gyulladásos bőrbetegség. Gyakori újszülötteknél és idős korban, inkább a férfiak betegsége. A hajlam eddigi ismereteink alapján örökölhető.


Tünetei:

Elsősorban a hajas fejbőr száraz vagy zsíros hámlását okozza, ritkán viszketést is okozva, súlyosabb esetekben sárgás-vöröses hámló pattanások jelennek meg. Csecsemőknél főként a fejbőrőn (koszmó), felnőtteknél az arcon, orr, fül, szemöldök körül jelennek meg a hámló foltok.

 

Kezelése:
Általában helyileg kezelik kortikoszteroid krémmel, oldattal, gyógysamponnal. Az arcra csak enyhe kortikoszteroidot (pl 1%-os hidrokortizon) szabad használni, mert rendszeres alkalmazásuk következményeként kialakulhat a bőratrófia.


A szócikkhez társított címkék:
bőr , bőrbetegség
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!