Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


FONTOS: a szemtengely-ferdülés NEM azonos az asztigmiával, ugyanis a szemtengely-ferdülés a kancsalságot jelenti. Az utóbbi fénytörési hiba csupán. Sajnos a köznyelv gyakran keveri a kettőt.

 

Leírás

A rövidlátás és a távollátás mellett a harmadik leggyakoribb fénytörési hiba az asztigmia (astygmia).

Az asztigmiát a szaruhártya megváltozott alakja okozza: a megszokottól eltérően 2 fő görbülete van, az egyik lapos, a másik domború.  A beérkező fénysugarak így nem egyenlő módon hajlanak meg, ezáltal homályos képek keletkeznek mind a közeli, mind a távoli tárgyak nézésekor.

Okozhatja a szemlencse enyhe dőlése is. Lehet örökölt tulajdonság, de kialakulhat a növekedés során az egyébként normális szemben is.

 

Tünetek

Kisfokú asztigmia az esetek jelentős részében semmiféle panaszt nem okoz, azonban ha fokozódik, a tárgyak elmosódottá válnak. A szem az élesebb látás érdekében korrigálni próbál, ezért gyakori a hunyorítás, ami hosszútávon fejfájáshoz, a szem fáradtságához vezet. 

 

Kezelés

Az asztigmia időben történő felismerése és korrigálása meghatározó tényező. Nagyon fontos a gyermekkori szemészeti szűrővizsgálat, hogy a feltárt látáshibá(ka)t mielőbb orvosolni tudják. 

Az asztigmia ugyanúgy kezelhető, mint a rövid- és távollátás: szemüveg illetve kontaktlencse viselésével, valamint felnőttkorban lézeres műtéti eljárással korrigálható. 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!