Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szentágothai János

 

(Budapest, 1912. október 31. - Budapest 1994. szeptember 8.)

 

 

orvos, anatómus, egyetemi tanár, országgyűlési képviselő, az MTA elnöke

Szantágothai János - a kisagy és nagyagykéreg működésének tanulmányozása

 

Erdélyi származású orvoscsalád gyermekeként született. Budapesten érettségizett, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karán tanult tovább, 1936-ban szerezte meg diplomáját. Fő kutatási területe a neuroanatómia, a kisagy és nagyagykéreg működése. Baselban tanulhatott egy évet, 1942-ben kinevezték a neuroanatómia tanárává. A II. világháborúban hadifogságba került, 1946-ban tért haza.

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen az anatómiai tanszék vezetője lett. 1963-tól újra Budapesten dolgozott, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem anatómia intézetének élén. 1977-ben a Magyar Tudományos Akadémia elnökévé választották.

 

Az anatómiai területén kutatásai felbecsülhetetlen jelentőségűek, legfontosabb művei a Kiss Ferenccel készített „Az ember anatómiájának atlasza” illetve a „Funkcionális anatómia”, melyek az orvosegyetemek máig használt hivatalos tankönyveiként szerepelnek.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!