Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szabadjára eresztett szexualitás, a kicsapongás és az igazi függőség között a különbség nem mindig felismerhető - pedig létezik.

A szex ugyanúgy tehet függővé bárkit, mint az illegális drogok, az orvos által felíratott gyógyszerek, vagy az alkohol és a cigaretta.

 

A szexfüggőség tünetei

 

 A hiperszexualitás

- pornográf anyagok, szex lapok 18+ újságok begyűjtése, nézegetése

- kényszeres maszturbáció - exhibicionizmus - voyeurizmus

- fétisimádat

- túlzott kockázatvállalás a szexért

- prostitúció, vagy annak igénybevétele

- telefonszex, chat-szex, internet szex megjelenése a függő életében

- sorozatos hűtlenkedések

- anonim módon lezajlott szexuális kalandok keresése

 

 

Az érintettek többsége - szakértők szerint közel 80 százaléka - férfi. A túlhajszolt élvezet számtalan különböző formában jelenhet meg az önkielégítéstől a mértéktelen pornófilm-fogyasztásig. De ekkor az élvezethez már kevés köze van: pont azt nem képes megadni rabjának, ami az egészséges szexualitás csodája – a feloldódást a másik emberben, az együttlét boldogságát, az intimitás melegét. A szexfüggőségben szenvedő képtelen a valódi odaadásra: érzelmi szomjúságát próbálja oltani a mértéktelen szexfogyasztással.

 

Egy tanulmány szerint a szexfüggők 40 százaléka elvesztette a partnerét vagy házastársát, szintén 40 százalékuknál valósul meg nem kívánt terhesség, 72 százalékukat gyötrik öngyilkos gondolatok, 68 százalékuk kerül veszélyes közelségbe AIDS-szel és egyéb nemi úton terjedő fertőző betegséggel kapcsolatban, és 58 százalékuk sérelmére követnek el nemi erőszakot.

 

A szexföggőség okai

 

Legalább 60 százalékban meghatározó tényező a genetikai konstelláció. Jól mutatja ezt a családon belül ismétlődő alkoholizmus vagy más függőség is. Ugyanilyen "erejű" a gyermekkori nemi molesztálás. Ha mindkettő fellelhető ugyanazon családban, meglehetősen egyértelmű a helyzet. Azután vannak olyanok, akiknél egyidőben többféle függőség is kifejlődik, ezeken belül a szexuális is.

 

A szexfüggőséghez kapcsolódó szócikkekA szócikkhez társított címkék:
szexuális élet
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!