Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A szív pumpáló működése

 

 

A szív sajátos izomsejtekből áll, amelyek lehetővé teszik a ritmusos összehúzódását, miközben elektromos impulzusok terjednek végig rajtuk.

 

 

A jobb pitvar falában levő szinuszcsomó olyan különleges szövet, amely a szív ritmuskeltőjeként szabályozza a ritmikus szívösszehúzódásokat. Elektromos impulzusai a pitvar falán át jutnak el a pitvar-kamrai csomóhoz, amelyből a His-nyalábon át haladnak tovább az impulzusok, s végül is a kamrák összehangolt összehúzódását idézik elő.

 

 

Bár a szív bal és jobb felének eltérő a feladata, ez a szerv oly módon működik, hogy mindkét fele egyidejűleg pumpál vért. Az elernyedési szakaszban a bal és jobb pitvarból a megfelelő kamrába áramlik a vér. Az ezt követő összehúzódási szakaszban a bal kamrából a [főverőér]?be, míg a jobb kamrából a tüdőverőértörzsbe préselődik a vér. Billentyűk szabályozzák a vér áramlási irányát. A kamrák összehúzódásakor a pitvar-kamrai billentyűk bezáródnak, míg a tüdőverőértörzsi és főverőéri billentyű kinyílik.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!