Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szívbillentyű

 

 

A szív belsejében levő 4 billentyűnek az a feladata, hogy a vér egy irányban folyjon: a [pitvar]?okból a kamrákba, azokból pedig a fő vérerekbe. A két pitvarkamrai billentyű mindkét oldalon a pitvar és a [kamra]? között helyezkedik el.

A jobb pitvart és a kamrát a háromvitorlájú, míg a bal pitvart és kamrát a kétvitorlájú billentyű választja el egymástól. E két billentyű akadályozza meg, hogy a szív összehúzódásakor vér áramoljon vissza a kamrákból a pitvarokba.

 

 

A másik két szívbillentyű a kamrák kijáratánál helyezkedik el. A tüdőverőértörzsi billentyű ott található, ahol a jobb kamrából a tüdőverőértörzsbe préselődik a vér, míg a főverőéri billentyű a bal kamra kijáratában van. E félhold alakú billentyűnek is az a feladata, hogy megakadályozzák a vér visszafelé áramlását a tüdőverőértörzsből, illetve a [főverőér]?ből a nekik megfelelő kamrába, amikor a vér elernyed.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!