Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szívizombántalom esetén a szív erőtlenül működik, megnagyobbodik és szabálytalanul ver. A betegség végső szakaszában szívelégtelenség alakul ki, ezért a páciens szívátültetésre szorul. A szívizombántalmat gyakran okozzák idült betegségek és ártalmak: koszorúér-elmeszesedés, túlzott alkoholfogyasztás, vírusos fertőzés, B1-vitamin-hiány és más B-vitamin-hiányos állapotok.

 

A betegség kezdetén a páciens légszomjra panaszkodik, s nehezen tűri a testi igénybevételt. Mellkasi fájdalom, eszméletvesztés és szívremegés is támadhat. A szív elégtelen működése miatt a boka és a has megduzzadhat.

 

A betegség előrehaladottsága a mellkas és a koszorúerek röntgenezésével, valamint ultrahangos, számítógépes rétegröntgenezéses és mágneses magrezonanciás szívvizsgálattal állapítható meg. Az ok kiderítése végett vérvizsgálatot és a szívből vett szövetminta mikroszkópos elemzését is el szokták végezni. A kezelés ugyanis a kiváltó ok megszüntetésén alapul.

 

Gyógyszerekkel támogatható a szív munkája és stabilizálható a páciens állapota. Az ágynyugalom és a maszkon át adott oxigén csökkentheti a károsodott szívizom igénybevételét. Ha súlyos szívelégtelenség következik be, kórházi kezelésre van szükség.

 

 

Kapcsolódó szócikkek


A szócikkhez társított címkék:
Szív , szívizom
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!