Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: fibrillatio (fibrilláció)

 

Szívremegés (fibrilláció) akkor következik be, mikor valamilyen károsodás hatására a szívizom elektromos aktivitása megváltozik, szabálytalan, nem ritmusos mozgás jön létre, következésképp nem képes a szívizom erőteljes összehúzódásokra. A [pitvar]?ra és a kamrára is jellemző lehet.

 

Pitvarremegés

latin: pitvarfibrillatio (pitvarfibrilláció) vagy arrhythmia absoluta (arritmia abszoluta)

Okai:

A kétvitorlájú billentyű betegsége, szívinfarktus, fertőző betegség és pajzsmirigybetegség miatt következik be. A pitvarremegés azzal a veszéllyel jár, hogy a pitvar bizonyos részein pangó vér megalvadhat. Ha kis vérrögök leválnak, elakadhatnak az agy vagy a vese verőereiben.

 

Kamraremegés

latin: kamrafibrillatio (kamrafibrilláció)

A [kamra]?remegés súlyosabb következményekkel jár, ugyanis ilyenkor a kamrák nem képesek vért préselni a verőerekbe. A keringés leáll, nincs [érverés]? (pulzus), s perceken belül beállhat a halál, ha nem kezdődik azonnal [újraélesztés]? és a szívremegést megszüntető (defibrilláció).

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!