Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szívritmus alatt a szív rendszeres, ritmikus összehúzódását és elernyedését értjük.

 

 

 

 

 

Az emberi szív izmos szerv, mely 4 üregből (2 pitvar, 2 kamra) áll, tömege kb. 350 gramm.

A szívnek külön [ingerületképző]?- és vezető rendszere van, mely biztosítja a szív állandó, ritmusos működését. A jobb pitvar falában található a [szinuszcsomó]?, amely "karmesterként" működik: percenként 60-70 alkalommal bocsát ki [impulzus]?okat, és vezérli a szív összehúzódását. Az impulzus eljut a jobb és a bal pitvarba, amitől azok összehúzódnak, és a vért az alsó szívüregekbe, a [kamrá]?kba nyomják. Ez tehát a szívritmus. Minden szívverést elektromos jelzések stimulálnak, amelyek a szívben futó specifikus [idegpályá]?kon haladnak végig. Ezeket a jelzéseket érzékeli és rögzíti az elektrokardiogram, más néven EKG. (Felfedezése [Williem Einthoven]? holland fiziológus nevéhez fűződik.)
 

Kóros körülmények között a szinuszcsomón kívül más [szívizomsejt]? is képes spontán ingert képezni, ekkor már szívritmuszavarról beszélünk.  

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!