Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szívtáji szorító fájdalom

 

 

Az orvosok angina pektorisznak nevezik ezt az állapotot, amelyet az okoz, hogy a szív kevés oxigénhez jut a koszorúverőerek elmeszesedése miatt. Rendszerint testmozgás váltja ki. Súlyos érelmeszesedés esetén nyugalmi állapotban is fájdalmat érez a beteg, ezért ilyenkor már nem stabil anginának nevezik a panaszt. A fájdalom elsősorban a mellkason támad, de a nyak, a lapockák közötti terület és a [kar]?ok is fájhatnak.

 

 

A súlyos állapotú betegek szinte megsemmisítőnek érzik a fájdalmat, amelyhez egyidejűleg hidegérzés és [verejték]?ezés, szorongás és nehézkes légzés társulhat.

 

 

Az angina pektoriszt [elektrokardiográfia]? mutatja ki, amely a fájdalom alatt bizonyos változásokat tár fel a [szívműködés]?ben. Ha a beteg éppen nem érez fájdalmat, akkor egy kicsit megtornáztatják, mert a testmozgás előidézi az elektrokardiogramon észlelhető változásokat. Ér[röntgen]?ezés és a koszorúerek véráramlásának vizsgálata is segíti a kórismézést.

 

 

A szívtáji szorító fájdalmat értágító gyógyszerekkel kezelik, amelyek javítják a véráramlást a szívhez haladó erekben. Közéjük tartozik a nitroglicerint tartalmazó tabletta, amelyet a nyelv alá kell helyezni (ez rendszerint néhány másodperc alatt csillapítja a fájdalmat, s ezzel igazolja, hogy a betegnek angina pektorisza van).

 

 

Nitrátok is adhatók tablettában és tapaszban, miként a béta-blokkolók és a kálciumcsatornát gátló szerek is hatásosak. A súlyos eseten ballonkatéterezéssel vagy áthidaló érműtéttel igyekszenek javítani.

 

 

Ha a szívtáji szorító fájdalom reagál a gyógyszerekre, a páciens otthon is kezelhető. Amikor ellenben a gyógyszerek nem szüntetik meg a fájdalmat, amely nyugalmi állapozótban is kínozza a beteget, kórházi kezelés válhat szükségessé, mert ez szívinfarktus jele is lehet.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!