Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Freud használta először ezt a kifejezést, leírva azt jelenséget, amikor a pszichés konfliktusok szervi megbetegedésekké vagy pszichoszomatikus zavarokká alakulnak e pszichés betegségre hajlamos egyéneknél.

 

Tünetei:
A szomatizációs betegeknek sokféle panaszuk van, leggyakrabban fejfájás, hányinger vagy hányás, hasi fájdalom, hasmenés vagy székrekedés, állandó kimerültség, vagy a szexuális vágy csökkenése.Tüneteiket általában nagyon tragikusan, sok érzelmi töltéssel adják elő. A szomatizáló betegeknél e tünetek valóban fennállnak, így gyakran a családorvosokat is megtévesztik, akik újabb és újabb kivizsgálásokat írnak elő.
Az esetek többségében a beteg a testi tünetekkel próbálja felhívni a figyelmet magára, törődést, segítséget várva, de a pszichés háttérben egyfajta menekülés is meghúzódhat, leggyakrabban a döntések felelősségvállalás terhétől próbál meg ily módon szabadulni a beteg.

 

Kezelése:
Nagyon nehéz kezelni, mert ha a kezelőorvos feltárja a beteg előtt a panaszok pszichés hátterét, akkor a beteg teljesen bezáródik, ellenségessé válik. Akiket esetleg valamilyen pszichoterápiára sikerül rávenni, azoknál is nagyon ritka a sikeres gyógyulás.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!