Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A sztafilokokkusz baktériumok az esetek többségében semmiféle problémát nem okoznak, az egészséges felnőttek mintegy 30 százalékának orrában és bőrfelszínén előfordulnak. A bőr sérülése esetén azonban fertőzést okozhatnak – gennyes sebet, tályogot idézve elő. Sztafilokokkusz-fertőzés gyakrabban fordul elő újszülötteknél, szoptató anyáknál, valamilyen bőrbetegségben szenvedőknél, frissen műtött betegeknél, az injekciós kábítószer-élvezőknél, a súlyos krónikus betegeknél. Ilyen fertőzést okozhatnak például a vénás katéterek, ha hosszabb ideig maradnak a testben, a véráramba kerülve bakteriémiát okozva. A posztoperatív sztafilokokkusz-fertőzések vagy a műtét után néhány nappal lépnek fel, vagy antibiotikumos kezelés esetén később is jelentkezhetnek.

A sztafilokokkusz gyakran okoz bőrfertőzéseket – amelyek egészen enyhe, de súlyos problémákat is okozhatnak – ilyenek például:

  • szőrtüszőgyulladás,
  • ótvar (impetigó), ami apró hólyagocskákat okoz, sárgás száraz savóval
  • tályog, mely a bőr felszíne alatt keletkező fájdalmas, gennyes duzzanat  
  • sztafilokokkusz-cellulitisz a bőr alatt terjedő, fájdalommal és vörösséggel járó fertőzés, a nagy kiterjedésű hámlást okozó bőrfertőzés (toxikus epidermális nekrolízis).
A bőrfertőzések ragályosak.

A szülés után néhány héttel fellépő emlőgyulladás (masztitisz) kórokozója is gyakran a sztafilokokkusz, ami tályogokat is előidéz, belekerülve az anyatejbe, s így a csecsemőt is fertőzve.

A sztafilokokkusz okozhat magas lázzal, nehézlégzéssel járó tüdőgyulladást (pneumóniát).

Az enyhébb bőrfertőzéseket – szőrtüszőgyulladás, kis kiterjedésű ótvar – külsőleg kezelik, helyi hatású antibiotikumot tartalmazó kenőccsel. A súlyosabb bőrfertőzéseknél alkalmazzák az orális antibiotikumokat is. Nagyon súlyos fertőzéseknél közvetlenül a véráramba, intravénásan juttatják az antibiotikumot, ilyen esetek gyakran több hetes kezelést is szükségessé tesznek.

Komolyabb fertőzések esetén vér- vagy a fertőzött testnedv mintából mikrobiológiai vizsgálattal kitenyésztik a kórokozót, amelynek alapján kiválasztható a megfelelő antibiotikum, egyes törzsek ugyanis rezisztensek bizonyos antibiotikumokkal szemben.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!