Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szűzhártya a hüvely bemeneténél húzódó nyálkahártyaredő, fejlődéstanilag az úgynevezett Müller-dombból származik. Megjelenését tekintve leggyakrabban félhold alakú, álló emberen hátul, azaz a végbélnyíláshoz közelebbi részen szűkíti a hüvely bemenetét.

 

SzűzhártyaA másik viszonylag gyakori megjelenési forma a szeméremnyílás szélén körbehúzódó gyűrű alak, ami lehet sima szélű vagy fogazott, egyenetlen is. Ritkábban előfordul olyan is, hogy a szűzhártya keskeny lemezek, húrok formájában átíveli a hüvelybemenetet, akár rácsszerű alakzatot is képezhet a nyílás előtt. Néha a hártya visszahajlik, és kettős képletként előboltosul, azaz súlyánál fogva álló helyzetben lefelé türemkedik.

 

Lehet továbbá elülső vagy oldalsó helyzetű félhold is. Igen ritkán a hymen valódi elzáró hártyaként a bemenet egészét áthidalja. Szerencsésebb esetben több kisebb-nagyobb lyuk van a szűzhártyán, de az is elfordul, hogy egyáltalán nincs nyílás rajta.

 

Ez utóbbi állapot mindenképpen orvosi beavatkozást igényel, hiszen a teljes elzáró szűzhártya nem engedi a menstruációs vért távozni, ezért az felgyülemlik a hüvelyben, és később a méh üregében is, és komoly panaszokat okoz. Ilyenkor egyszerűen bemetszik a szűzhártyát, és az elzáródás megszüntetésével a továbbiakban zavartalanná válik a menstruáció és a nemi élet.

 

A hymen bemetszése akkor is szükséges lehet, ha túlságosan erős, masszív lemezként van jelen, és a közösülés kísérlete során nem szakad át, ezáltal lehetetlenné válik a szexuális együttlét.

 

A szűzhártya szakadása után

 

Normális esetben a szűzhártya az első közösülésnél megreped, ami fájdalommal és vérzéssel járhat – mind a két jelenség mértéke egyénenként igen eltérő lehet. Előfordulhat olyan szeméremtájéki ütés vagy feszülés – például sport közben –, amely szintén hymenrepedéshez vezet, azonban ilyenkor jellemzően a szeméremtest illetve a gáttájék egyéb részein is észlelhetők a trauma nyomai.

 

Ha tehát egy fiatal lány azt állítja, hogy sportolás közben megütötte a gáttájékát, és utána vérzést tapasztalt, azonban a szűzhártya átszakadásán kívül egyéb sérülés nem látható, az az esetek döntő többségében arra utal, hogy az illető ifjú hölgy nagyon is hagyományos úton vesztette el a szüzességét, csak nem akarja bevallani.

 

Forrás

 


A szócikkhez társított címkék:
szűzhártya
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!