Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A két félből álló talamusz az agy mélyén megbúvó, ovális alakú terület, amelyben idegsejtek csoportjai lelhetők fel. Az agy középvonalában levő, folyadékkal teli harmadik [agykamra]? két oldalát határolja. Oldalsó felszínénél belső toknak nevezett, [idegrost]?okból álló köteg található.

  

A talamuszban több rész különíthető el. Ezekben vannak azoknak az [érzőinformáció]?knak az átkapcsolási helyei, amelyek a központi idegrendszer agyon kívüli részeiről az [agykéreg]? felé haladnak. Például a szem recehártyájából származó [érzőingerület]? a talamuszban vesz irányt az agy hátsó részén levő [látókéreg]? felé. A talamusz azonban nem pusztán passzív átkapcsolási hely, hanem az érzékelés helyéről az agyba jutó információkat fel is dolgozza.

 

A talamusznak olyan részei is vannak, amelyeken az izmokat működtető [mozgóingerület]?ek haladnak át. Két „motoros hurok”  van benne, amelynek révén az agy mozgatókérgéből induló [idegingerület]?ek eljutnak az agy alsóbb részein elhelyezkedő idegsejtekhez, majd az azokból származó idegingerületek visszaérkeznek a talamuszba, amely azután az agykéregbe irányítja őket. Az egyik hurokban az agytörzs és a kisagy vesz részt, míg a másikba a bazális idegdúcok kapcsolódnak be, amelyek a talamusz elejénél és oldalánál levő nagy idegsejt csoport]ok.

 

 

 

 

                                 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!