Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A térdfájás gyakori ízületi fájdalom, amely mint az idősek, mint a fiatalabbak körében előfordul.

A térdízületek, térdszalagok könnyenTérdfájás- gyakori ízületi fájdalom sérülnek, és állandó terhelésnek vannak kitéve. Már egy porcsérülés, vagy egy elhanyagolt bokasüllyedés is elég ahhoz, hogy megváltozzon a testünk statikája, a térdeink túlterhelődnek, és így károsodik a térdizületünk.

 

A térdfájás kezdeti szakaszában, nyugalmi állapotban nem érezzük a fájdalmat, ám amint felállunk, a lépéshez nyilalló, nyomó érzés társul.

Amíg nem jelentős mértékű ez a porckopás, gyulladás, úgy járás közben enyhül a fájdalom.


Középső stádiumban a fennálló fájdalom már nem szűnik meg, és korlátoz a mozgásunkban. Ezt a stádiumot még fokozza, ha az illető egyre hevesebb fájdalmat érez mozgás közben, és a fájdalom már nem csak járás során jelentkezik. A beteg térde megduzzad, a térd izmai elgyengülnek. Ha a tüneteket nem kezelik, a beteg tünetei súlyosbodnak, és akár mozgásképtelenné is válhat.

A térdfájdalom leggyakoribb okai:

•    Ízületi kopás (Ostheoarthritis)
•    Rheumathoid arthritis
•    Nyálkatömlő gyulladás (bursitis)
•    Íngyulladás
•    Sportsérülés

A térdfájás kezelése:
Az orvos vagy fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szereket írhat fel, de javasolhat porcépítő és regeneráló készítményeket, étrend-kiegészítőket is. A fizioterápia és gyógytorna is sokat segíthet a beteg felépülésében, de a legvégső esetben a műtétre is sor kerülhet, akár térdprotézis beültetés miatt.

 


A szócikkhez társított címkék:
ízület , porc , térd
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!