Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


 

A terhesség főbb és kevésbé ismert tünetei

 


A terhesség tüneteinek jelentős része körülbelül a 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek, de előfordulhat az is, hogy egyes tünetek hamarabb jelentkeznek.


Egyik legnyilvánvalóbb jel a havi vérzés elmaradása. Előfordulhat azonban, hogy a menstruáció időszakában is tapasztalható némi vérzés, de ez jellegében és mennyiségében is más, mint a normális menstruáció.


A teljesség igénye nélkül néhány előjel: elmaradt menstruáció, reggeli rosszullét, gyakori vizelési inger, mellek megnövekedése, érzékenysége, a méh nagyobbnak érződik, a mellbimbó körüli terület és az anyajegyek sötétebbé válhatnak, a mellen a vérerek kék csíkjai előtünnek, szárazzá válik a mellbimbó bőre, előtej szivárgás, folyamatos éhség érzet, fáradékonyság. Többen tesznek említést enyhe alhasi görcsökről, nyomásérzésről.


Néhány tünet jellemzői:


Émelygés: Az, hogy mi okozza az émelygést és az undorodást egyes ételektől az a mai napig nem tisztázódott. Valószínűleg ez egy védekező mechanizmus, ami a magzat egészségének a megvédését szolgálja, távol tartva az anyát a veszélyes táplálékoktól. Később előfordulhat bizonyos ételek túlzott kívánása.
A reggeli rosszullét valójában a nap bármelyik szakaszában előfordulhat. Reggelente azért gyakoribb, mert az éjszaka folyamán a gyomorsavak felgyűlnek. Valószínűleg azok a nők, akik gyakran panaszkodnak reggeli rosszullétre, azok a nap folyamán többször is érezhetnek majd hányingert.
Ritkán fordul elő, hogy a hányingert vészes, gyakori hányás követi. A kiszáradást megelőzően ilyenkor néhány nap kórházi, infúziós kezelés ajánlott.


Szagérzékenység: Jellemző a túlzott szagérzékenység. Ajánlott többször szellőztetni, intenzív illatokat kerülni.
Fáradékonyság: A magasabb progeszteronszint, a szívritmus és légzés változása és a vér-termelésben végbemenő változások mint hozzájárulnak ahhoz, hogy a kismama jóval fáradékonyabbnak érezze magát, mint amit megszokott. Ez gyakran okoz gondot koncentrálásban. Különösen az első három hónapra jellemző a változások miatt, illetve a harmadik harmadra a megnövekedett súly cipelése és a nagy pocak miatt kényelmetlen alvás következtében.


Gyakori vizelési inger:
Első időszakban hormonális változások miatt, később a megnövekedett méh és a gyermek súlya miatt alakul ki, hiszen nyomja a húgyhólyagot.

Mellek megnövekedése:
Ez is a hormonváltozás következménye eleinte.  Később viszont a mellek felkészülnek a szoptatásra, tejtermelésre. Ez akár fájdalommal is járhat.


Hüvelyváladék fokozódása: Megnő a hüvelyváladék mennyisége és savas vegyhatása fokozódik. Amennyiben ehhez viszkető, égő érzés párosul, esetleg a váladék kellemetlen és szokatlan szagú és színű, orvoshoz kell fordulni. Ugyanis gyakori a gombás vagy bakteriális fertőzés, amelyek egy része – ha nem kezelik- vetélést is okozhat.


Székrekedés: Legjellemzőbb az utolsó időszakra, de korábban is előfordulhat. A progeszteron hormon miatt megváltozik az emésztés, megnövekszik a vízszükséglet és a méh nyomása a végbélre. Ajánlott a magas rosttartalmú ételek és sok folyadék fogyasztása.

 

Gyomorégés: ez leginkább a második és harmadik [trimeszter]?re jellemző. ennek oka is a progeszteron hormon termelésében bekövetkezett változás. Kerülni kell a fűszeres ételeket. Érdemes elhagyni az étkezést közvetlenül lefekvés előtt és megemelni a fejrészt a matracon.


Viszketés: főként a mellek és a has tájékán észlelhető, mivel itt a bőr jobban nyúlik a testünk növekedése miatt.

 

Allergiás tünetek: Vannak akinek felerősödnek, vannak olyanok is, akiknek viszont szinte megszűnnek az allergiás tünetei, esetleg asztmája.

 

Egyensúlyzavar: A növekvő pocak és a [relaxin]? nevű hormon fokozott termelődése miatt az utolsó harmadban jellemző az egyensúlyzavar. ez a hormon felelős a medenceszalagok lazításáért, mely a könyökön , fenéken és a térden is kifejti hatását, lazítja a szalagokat.

E fent említett tüneteken felül természetesen gyakori a közérzet megváltozása. A terhesség első harmadára jellemző a fáradság és a bágyadtság. A második harmadban általában a kismama kiegyensúlyozott, energikus. A harmadik harmadban viszont a szervezet felkészül a szülésre és megjelenhetnek a szüléssel kapcsolatos aggodalmak, illetve a türelmetlenség.

 

Cukorbetegség és terhesség

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
kismama , terhesség
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!