Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

angol: transiens ischaemiás attack =  átmeneti agyi vérkeringési zavar
Akut kezdetű, gócos, isémiás ideggyógyászati tünetek jellemzik. 24 óránál rövidebb ideig tart, általában 1-2 óra alatt lezajlik, a tünetek megszűnnek. Strokeban szenvedő betegek 30%-ának kórtörténetében található TIA lezajlása. Emiatt ezeknek az átmeneti károsodásoknak a kezelése alapvető jelentőségű a stroke megelőzése szempontjából. A rohamok száma és időtartama nincs összefüggésben a stroke gyakoriságával. Rizikófaktorai az érbetegségek kockázati tényezőivel megegyezők, gyakrabban jelentkezik magas vérnyomásban vagy cukorbetegségben szenvedőknél.
A TIA leggyakoribb oka az embolus. Az elszabadult vérrög forrása sokszor a szívben vagy az agyi artériákban valószínű. Szíveredetre hajlamosít ritmuszavar, reumás szívbetegség, billentyű betegségek, infarktus, a pitvari sövény veleszületett hibája. De embolus forrás lehet az agyi artériák kifekélyesedő plakkja, a nyaki verőér területéről elszabadult vérrög is. A TIA ritkább okai közé tartoznak az érrendszeri eltérések, a főütőér falának elmeszesedése, a gyulladásos érbetegségek, a szifilisz késői formája. Hematológiai okokra is visszavezethető a TIA kialakulása, ilyen a sarlósejtes vérszegénység, a vérsűrűség emelkedésével járó állapotok.
 
Panaszok és tünetek:
Egyénenként eltérőek. Előzetes panasz nélkül, hirtelen lépnek fel, és gyorsan, sokszor néhány perc alatt megszűnnek.
Ha a vérellátási zavar a nyaki ütőér ellátási területén jelentkezik, gyakori az ellenkező oldali kar, láb vagy arcfél elgyengülése. Megjelenhet zsibbadás vagy érzészavar is. A mozgás lassabbá válhat, beszédzavar, szótalálási nehézség, látásromlás alakulhat ki. Azonnali vizsgálatkor érzékelhető a végtagok gyengesége, érzészavar, élénkebb reflexek, beszédzavar külön-külön vagy bármely kombinációban. Későbbi vizsgálatkor, a vérellátási zavar megszűnte után, a panaszok is javulnak, a tünetek sem észlelhetők.
 
Lefolyása:
A rohamok lefolyása változó, egyeseknél már néhány TIA után is súlyos stroke lép fel, más esetekben gyakori rohamokat sem követ szélütés. A rohamok egy idő után spontán meg is szűnhetnek. A stroke kialakulásának kockázata gyakoribb 60 év felett, cukorbetegségben szenvedőknél, 10 percen túl tartó TIA után.
 
Vizsgálata:
Különböző képalkotó vizsgálatokkal kizárható a TIA képében jelentkező kisebb mértékű agyvérzés. A keringés vizsgálatával az erek állapotáról, szűkületeiről kapható információ.
 
Kezelése:
Gyógyszeres terápia a stroke megelőzése szempontjából elsődleges. Acetil-szalicilsav adható, mely a vérlemezke összecsapzódását megakadályozza és így egy lehetséges vérrög kialakulását gátolhatja, valamint ha ellenjavallat nem áll fenn, vérhígító készítmények is adhatók . A nyaki ütőér területén kialakult súlyos fokú szűkület, plakk műtéttel eltávolítható.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!