Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Többalakú bőrpírA többalakú bőrpír (eritéma multiforme) egyfajta túlérzékenységi (allergia) reakció, amely gyermekeken és fiatal felnőtteken mutatkozik. Fertőzés (főleg herpesz szimplex vírus), gyógyszerérzékenység és más jellegű allergiás betegség egyaránt kiválthatja. Foltok, göbök és hólyagok jelenhetnek meg az arcon, a kézen és a lábon, amelyek a bőr vérereinek és egyéb szöveteinek a károsodása miatt támadnak.

 

A többalakú bőrpír két-három hét alatt elmúlik szájon át szedett kortikoszteroidok és kenőcsös kezelés hatására. Súlyos változata a Stevens-Johnson-tünetegyüttes, amely ritka, de néha végzetes betegség. Ebben a test több részén kiterjedt bőrelváltozás következik be, ezért kórházi égési osztályon kezelik a pácienst. A Stevens-Johnson-tünetegyüttes azért lehet halálos kimenetelű, mert szövődményként folyadékvesztés miatt sokkos állapot, valamint egész testre kiterjedő fertőzés és hegesedés támad.


HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!