Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A betegséget a Toxoplasma gondii nevű intracelluláris (sejten belül élő) parazita okozza, amely szerzett és veleszületett megbetegedést egyaránt okozhat. A emlős állatokat és az embert egyaránt megfertőzi. 

 

A betegség terjedése a toxoplasma-cystákkal történik, a nem kellően hőkezelt ételek, zöldségek tartalmazhatnak ilyen cystákat. Főleg a macska ürülékén keresztül kerül kapcsolatba az emberrel. A tápcsatornába jutott parazita képes a bélfalon át a szervezet különféle szöveteibe eljutni.

Tünetei:
Magyarországon kb. minden második felnőtt átesett már a fertőzésen, az ép immunrendszerrel rendelkező emberekben csak elvétve alakulnak ki a fertőzés tünetei, olykor hőemelkedés, általános gyengeség, nyirokcsomó megnagyobbodás jelentkezhet.

 

Kórlefolyás:

A legveszélyesebb a terhesség idején, a nem immunizálódott nők 1-2 százaléka fertőződik meg, s az esetek mintegy 25 százalékában fordul elő magzati károsodás, illetve vetélés. A fertőzött magzatban és az újszülöttben a szem egyes részeinek gyulladása, vakság, agyi meszesedés, vízfejűség okoz súlyos panaszokat, ha csak már korábban be nem következett a magzati elhalás. Az is előfordul, hogy az újszülött születéskor egészségesnek látszik, és csak kisgyermekkorban jelentkeznek szem-, vagy idegrendszeri tünetek.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!