Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Azokat az anyagokat nevezik tumor markernek (biológiai markereknek), amelyek a rákos beteg szöveteiben, testnedveiben a szokásosnál nagyobb mennyiségben vannak jelen. A nem daganatos egyének testfolyadékaiban csak minimális mennyiségben vagy egyáltalán nem mutathatók ki.
 

Ennek az anyagnak a jelenlétét, mennyiségét, valamint csökkenését és növekedését vizsgálják a daganatos betegek kezelése során, azt ellenőrizve, hogy a terápia mennyire hatékony. A marker vizsgálat nem alkalmas arra, hogy a rák korai stádiumában kimutatható legyen a rosszindulatú daganatos folyamat elkezdődése.

 

A különböző markerek más és más rosszindulatú daganatos betegségeket jeleznek. Így az alfa-fötoprotein (AFP) a máj- és csírasejtek, a cancer-antigén 125 (CA 125) a petefészek, a cancer-antigén 15,3 (CA 15,3) az emlőrák, a cancer-antigén 72,4 (CA 72,4) a gyomor, a cancer-antigén 19,9 (CA 19,9) a hasnyálmirigy,  a carcinoembrionális-antigén (CEA) az emésztőszervi, a neuronspecifikus-enoláz (NSE) a kissejtes tüdőrák,  a prosztataspecifikus-antigén  (PSA) a prosztatarák,  a squamous cell carcinoma-antigén (SCC)  a laphámsejtes, a szöveti polipeptid-antigén (TPA) a hólyag- és tüdő, a szöveti polipeptid-specifikus antigén (TPS) az áttétes emlőrák jellemző markere.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!