Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A tyúkmell (pectus carinatum) a csontos mellkasfal abnormalitása. A legtöbb esetben veleszületett rendellenesség.  

 

A tyúkmell kialakulásának Tolcsermellkasoka ismeretlen, de lehet genetikai oka, illetve az angolkór nevezetű betegség miatt is létrejöhet. Előfordulási gyakorisága 1-2 százalék körüli. Esztétikai probléma, légzésfunkciós és ritmuszavart ritkán okoz. Mivel a mellkasi szervek rugalmasak, ezért a fejlődés során kitérnek a deformálódó mellkas elől. A tölcsérmellkassal ellentétben a szegycsont és a bordák előrefelé türemkednek ki. Ez általában a szív és tüdők helyzetében nem hoz létre változást, legtöbbször egyedül kozmetikai problémát okoz.

A gyermeknek a mellkas, hát izomzatát erősítő, a légző izmokat jól megmozgató gyógytornát illetve úszást javasolunk. Ha a folyamat nagyon erőteljes, fűző viselése is segítséget nyújthat.

 

A nagyon komoly deformitást fizikoterápia nem hozza helyre, ilyenkor műtétet javasolnak a korai iskoláskorban, esetleg ifjúkorban.


A szócikkhez társított címkék:
Mellkas , Tölcsérmellkas , tyúkmell
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!