Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Üszkösödés (gangréna)

 

 

Ez az elnevezés [szövetelhalás]?ra utal, s baktériumok elszaporodása társul hozzá, amelyek az elhalt szövetek lebontásával jutnak tápanyaghoz. A gyakorlatban azonban akkor is használják az üszkösödés (gangréna) kifejezést nagy szöveti területek elhalására (amely a vérellátás megszűnése miatt vagy oxigén nélkül élő baktériumokkal befertőződött sebekben következik be), amikor nem tapasztalható számottevő baktériumos lebomlás.

 

 

Üszkösödés többnyire a végtagokon figyelhető meg, pl. a lábfejen vagy a [lábujj]?akon verőér elzáródása miatt, de belső szervekben is előfordul sérvek esetén. Láz, fájdalom, a bőr elfeketedése és kellemetlen szag a legjellemzőbb tünetei. A kiváltó ok megszüntetése, gyógyszer adása és sebészeti beavatkozás válhat szükségessé.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!