Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Jelenleg Magyarországon tíz megbetegedés ellen van védőoltás a kötelező védőoltási rend keretében. A magyarországi kötelező védőoltási rendszer 1876-tól, a himlő elleni védőoltás bevezetésével kezdődött.

 

BCG oltás: Az oltás a tuberkolózistól véd. A csecsemők születésük napján vagy az azt követő napokban részesülnek az oltásban. A szúrás helyén, a bal karon gyulladás alakulhat ki, amely után 6-8 hát múlva apró heg marad. Az oltás utáni reakciók figyelemmel kísérése elengedhetetlen.


DTPa (Di-Per-Te) oltás: hagyományos Di-Per-Te oltás továbbfejlesztett verziója, amely már nem csak a torokgyík, szamárköhögés és tetanusz ellen védi meg a gyermekeket, hanem a járványos gyermekbénulás és a Haemophilus influenza B típusa ellen is hatékony. A teljes védettségi szintet többszöri oltással lehet elérni. Először kéthónapos korban, majd három, négy, illetve tizennyolc hónapos korban kapnak oltás a gyerekek, végül még egyet hatévesen. Idősebb gyerekeknek és felnőtteknek nem ajánlott a kombinált vakcina, számukra  régebben használatos hagyományos Di-Per-Te oltás javasolt.


IPV oltás:  A fenti kombinált oltásba beépített vakcina, amely a járványos gyermekbénulás ellen nyújt védelmet.

 

MMR oltás: Egy újabb kombinált vakcina. A mumpsz, a kanyaró és a rózsahimlő ellen kapja meg minden gyermek 15 hónapos korban, majd háromévesen. A betegségek tüneteti nagyon kellemetlenek.

 

DT (Di-Te oltás): Diftéria és tetanusz elleni oltás. Egy-két napon belül láz.


HIB-oltás: a Haemophilus influenzae b baktériummal szemben nyújt védettséget. Ez a baktérium a kórokozója a gennyes agyhártyagyulladásnak, a gégefőgyulladásnak, szepszist válthat ki, a tüdőgyulladásnak, a szeptikus ízületi gyulladásnak, a csontvelőgyulladás, a gennyes lágyrészfertőzéseknek, a középfülgyulladásnak és az arcüreggyulladásnak.

 

Hepatitis B elleni oltás: Az egyik legveszélyesebb vírus ellen szolgál a Hepatitis B elleni vakcina. Évente körülbelül 2 milliárd embert fertőz meg, melyből közel 360 millió krónikus betegséget okoz, továbbá 500-700 millió halálesettel jár. Fertőzőereje az AIDS erejének tízszerese. A vírus a májat támadja meg, így okozva krónikus betegségeket. A vakcina születéstől kezdve beadható, 13-14 éves korban azonban kötelező oltás, melyet az ellenoldali végtagba kap meg minden fiatal.

 

Pneumococcus elleni oltás: Az öt éva alatti gyermekek számára kifejezetten veszélyes betegség ellen nyújt védettséget. A vakcina beadását 2 hónapos korban kezdik. Az oltás még nem kötelező, azonban 20080 óta ingyen megkaphatja bárki. A gennyes tüdőgyulladás, középfülgyulladás és az agyhártyagyulladás elleni oltás elmulasztása súlyos szövődményeket, egyes esetekben halált is okozhat.

 

Rotavírus elleni oltás: A mindenkire veszélyes vírus szintén az öt év alatti gyerekekre ártalmas a legnagyobb mértékben. Hasmenéssel, hányással járó tünetek hamar kiszáradáshoz is vezethetnek. Az oltás teljes védelmet nyújt a betegség ellen, azonban féléves kor után nem adható be.

 

Bárányhimlő elleni oltás: A két részből álló oltás első fele kilenc hónapos kortól adható, minden életkorban igénybe vehető, s nincs felső korhatára. Az első és a második oltás között hat hétnek kell eltelnie. Legszerencsésebb 15 és 18 hónapos kor körül beadatni. Az oltás törénhet más oltásokkal egy időben is.


Lásd még Kötelező védőoltások.

 

Forrás: www.kapdeloket.hu


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!